Rusia si Kenya au fost plasate sub supraveghere atenta inaintea Jocurilor Olimpice: Pentru Comitetul Olimpic International (CIO), cu sase saptamani inainte de Rio, exista de acum "indoieli serioase legate de prezumtia de nevinovatie" a sportivilor din cele doua tari, si nu doar in atletism, scrie AFP.

"Exista indoieli serioase legate de prezumtia de nevinovatie a atletilor rusi si kenyeni", a spus marti Thomas Bach, presedintele CIO, cu ocazia unui "summit olimpic" la Lausanne, care abordeaza in special chestiunea posibilei prezente a atletilor rusi la JO de la Rio (5-21 august).

Din acest motiv, pentru a putea merge la Jocurile Olimpice de la Rio, "atletii celor doua tari vor trebui declarati eligibili de federatiile internationale respective, dupa o evaluare individuala", a precizat seful CIO, care a anuntat ca este vorba despre o decizie unanima.

Aceasta mentiune a "federatiilor internationale respective" subliniaza ca toate sporturile sunt vizate si nu doar atletismul, chiar daca Thomas Bach nu a facut referire la un alt sport.

"Fiecare Federatie internationala trebuie sa ia o decizie privind eligibilitatea acestor atleti. (...) In acest proces, absenta unui control antidoping pozitiv in tara respectiva nu trebuie considerata ca fiind suficienta. Federatiile internationale vor trebui sa tina cont de alte teste, supervizate si aprobate de autoritatile internationale", in special Agentia Mondiala Antidoping.

In ceea ce priveste atletismul rus, si fara nicio surpriza, CIO a reinnoit sustinerea fata de decizia Federatiei Internationale de Atletism de a prelungi vineri suspendarea federatiei ruse, privand de facto marea majoritate a atletilor rusi de prezenta la JO de la Rio.