"Pretul aurului. Sinceritate incomoda", cartea autobiografica scrisa de fosta gimnasta Maria Olaru, aparuta la Editura Vremea, a fost lansata, sambata, la Salonul International de Carte Bookfest, anunta Agerpres. Maria Olaru si-a indemnat cititorii sa citeasca cu atentie cartea ei si sa vada acolo sentimentele si emotiile "scrise la cald" si lucrurile frumoase.

Maria Olaru, pe vremea cand concura pentru RomaniaFoto: Maria Olaru/ Facebook

"Sper sa rasfoiti cu ratiune aceasta carte, sunt un om de buna credinta si de aceea spun 'asa sa-mi ajute Dumnezeu!' daca imi vor fi puse la indoiala cele scrise de mine, cele traite de mine. Sunt sentimente, sunt emotii, scrise la cald, pentru ca acele jurnale ale mele sunt scrise atunci, la cald. Daca va intrebati de ce acum eu o sa va spun de ce nu acum: pentru ca probabil daca as fi lansat aceasta carte la 19 ani, in primul rand nu ma simteam capabila sa fac acest lucru, chiar daca aceasta vocatie sau veleitate o am inca de cand eram mica. Am simtul penibilului si al ridicolului si nu cred ca as fi fost in stare sa pun in pagina ceea ce am scris. De aceea cred ca este o intrebare banala de ce nu am facut-o atunci si probabil ca daca as fi facut-o atunci, cu siguranta ar fi scris-o altcineva si, la fel, poate as fi fost contestata la vremea respectiva", a spus Maria Olaru la lansare.

"Aceasta carte era necesara. Aceasta carte este binevenita pentru ca intr-un fel va vindeca o parte a vietii noastre sportive si in acelasi timp aceasta carte este pentru Maria, cu siguranta, o exorcizare a vechilor rani ale trecutului si desigur ca pentru ea este o implinire poate la fel de importanta ca si medaliile de aur pe care le-a obtinut", a afirmat Silvia Colfescu, directoarea Editurii Vremea.

Ea a precizat ca publicul apreciaza atat meritele antrenorilor cat si ale gimnastelor pentru medaliile aduse Romaniei, precizand totodata ca micile sportive au fost cele care au trebuit sa munceasca, sa sufere si au primit deseori o rasplata mult prea mica.

"As vrea sa se stie de la inceput ca noi cu totii ii iubim pe antrenorii Mariei, le suntem recunoscatori pentru medaliile pe care le-au castigat sportivele antrenate de ei. In acelasi timp, insa, realitatea este una, adevarul este unul: poate este bine sa se stie care a fost pretul acestui aur mondial si olimpic de care noi ne-am bucurat. Noi ne bucuram in continuare. Noi suntem cei cu bucuria. Micile sportive au fost cele cu munca, cu suferinta, cu stradania si deseori cu prea putina rasplata. Trebuie sa va spun, in acelasi timp, ca aurul olimpic se poate castiga prin diferite metode, aurul mondial se poate castiga prin diferite metode", a precizat Silvia Colfescu.

Ea a comparat munca tinerelor sportive cu o dresura si a precizat ca un copil poate fi facut sa lucreze din rasputeri "prin diferite metode".

"Dresura se poate face prin diferite metode, convingerea unui copil sa lucreze din rasputeri se poate face prin diferite metode. Din pacate la noi exista o cultura a unor metode. Ne pare rau sa recunoastem acest adevar. Acest adevar nu impieteaza asupra mandriei noastre pentru fetele noastre si pentru antrenorii lor, acest adevar nu impieteaza asupra multumirii pe care le-o adresam tuturor, dar acest adevar exista si la un moment dat trebuia sa fie spus", a mai spus directoarea Editurii Vremea.

Cunoscutul comentator sportiv Cristian Topescu a spus ca isi doreste sa pastreze in amintire imaginea Mariei Olaru cand aceasta s-a aflat pe podiumul Olimpiadei de la Sydney.

"Nu am citit cartea, abia acum am procurat-o. Nu comentez cele aparute in presa, eu o pastrez in memorie pe Maria Olaru de la Olimpiada Sydney 2000 cand pe podiumul concursului individual compus au fost trei gimnaste din Romania: Andreea Raducan, Maria Olaru, Simona Amanar. O performanta care nu a mai fost egalata pana acum de nicio alta tara din lume", a declarat Topescu.

Prezent la lansare, fostul mare fotbalist Helmuth Duckadam a felicitat-o pe Maria Olaru pentru curajul de a-si publica memoriile intr-o carte si a spus ca a inceput si el sa scrie o carte, dar ca nu stie daca va avea curajul sa o publice vreodata.

"Sigur, sportivii traiesc multe in acea perioada in care sunt in activitate. Eu as vrea doar sa dau un raspuns celor care au criticat-o ca nu a spus aceste ganduri ale ei in acea perioada si vreau sa o asigura ca dupa patru penalty-uri aparate la Sevilla, dupa o luna de zile, am fost suspendat, nu mai aveam dreptul sa intru in stadionul Ghencea, pentru ca n-am vrut sa particip la un meci aranjat. Dar cui sa ma fi plans in acea perioada? Si de aceea o felicit ca ea a avut curajul sa scrie aceasta carte. Si eu incerc sa scriu o carte, dar nu am curajul sa o public decat, probabil, daca o va publica fiica mea dupa ce eu nu voi mai fi", a spus Duckadam.