In weekend-ul 14-15 mai 2016 va avea loc a cincea editie a OMV Petrom Semimaratonul Bucuresti, cu punctul de start/sosire in Piata Constitutiei, pe traseul de 21 de km circulatia auto urmand sa fie inchisa. Sportivii pot participa la cursa de semimaraton, individulal si stafeta, 10 km, Cursa Scaunelor cu Rotile, cursa populara si cursa adolescentilor - 3,6 km. Organizatorii anunta ca peste 13.000 de participanti din peste 60 de tari vor lua startul la aceasta editie a Semimaratonului Bucuresti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Favoritul Semimaratonului Bucuresti 2016 este kenyanul Cosmas Jairus Kipchoge Birech la masculin iar la feminin, Dire Tune Arissi din Etiopia. Ca in fiecare an, pentru distanta de semimaraton 21,097 km vor fi prezenti si alti alergatori de elita din Kenya, Maroc si Etiopia. Federatia Romana de Atletism va organiza in premiera la OMV Petrom Semimaratonul Bucuresti, Campionatul National de Semimaraton , Seniori, Tineret si Juniori, masculin si feminin. La proba de stafeta va concura in echipa cu Alexandru Corneschi si Ionut Zaizan- Marius Ionescu, atletul care va reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Rio. Stafeta Bucharest Running Club va fi compusa din Iulian Danciu, Daniel Attila si Cosmin Trofin.

Sambata 14 mai, incepand cu orele 10:30, la Cursa Copiilor McDonald's, vor lua startul din Piata Constitutiei, grupati pe categorii de varsta si gen (5-6, 7-8, 9-10, 11-12 ani baieti si fete), copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani. Pentru Cursa Copiilor, kiturile de participare se pot ridica in dimineata zilei de 14 mai incepand cu orele 7:00 din Sport Expo (Piata Constitutiei) iar cei care nu s-au inregistrat online, dar vor sa alerge, pot veni, de asemenea, la Sport Expo pentru a ocupa ultimele locuri libere. Primii clasati vor fi premiati de catre McDonald￯s cu biciclete si alte articole sportive. De asemenea, se vor acorda premii speciale pentru scolile si liceele care au inregistrat cel mai mare numar de participanti, iar in acest an, Caroli va premia si profesorii cu cei mai multi elevi. Bibi si copiii de la Contrapunct vor concerta sambata 14 mai in Piata Constitutiei.

Duminica 15 mai, la orele 8:30, vor lua startul alergatorii de la Cursa Adolescentilor, respectiv de la 10km Individual Volkswagen, fiind urmati la 8:33 de cei de la Cursa Populara Mega Image. La 9:30, incep cursele de Semimaraton si Vodafone Stafeta, formate la aceasta editie din echipe de cate 3 alergatori. Participantii deja inregistrati sunt asteptati sa isi ridice kit-urile de la Sport Expo, spatiul special amenajat in Piata Constitutiei. Cei care nu s-au inregistrat online, dar vor sa alerge, pot veni de asemenea la Sport Expo pentru a ocupa ultimele locuri libere vineri, 13 mai, intre orele 13:00-20:00, sambata 14 mai, intre orele 11:00-20:00, cand se pot inscrie si/sau ridica kit-uri precum si duminica, 15 mai, in intervalul orar 07:00-07:30 (doar cei care sosesc in Bucuresti in dimineata competitiei).

"In 2012, cand am demarat Semimaratonul Bucuresti, am pornit cu 3000 de alergatori, iar anul trecut am ajuns la peste 12.000 de alergatori (adulti si copii). Semimaratonul Bucuresti a ajuns in cinci editii la aceeasi dimensiune ca si Maratonul Bucuresti in 9 editii si suntem mandrii ca Bucharest Running Club a contribuit la dezvoltarea atletismului de masa, ca in fiecare an numarul persoanelor care incep sa aiba un stil de viata activ prin alergare creste cu 35% si ca "Bucharest Running Club premier events" sunt o sarbatoare a capitalei si a tarii", a declarat Oana Nastase, Director Bucharest RUNNING CLUB, organizatorul cursei.

Inscrierea online este inchisa (Marti 3 Mai ora 20:00). Se mai fac inscrieri doar la Sport Expo, in limita locurilor disponibile, dupa urmatorul program:

- Vineri 13 Mai, 13:00 - 20:00

- Sambata 14 Mai, 11:00 - 20:00

Premii

Potrivit organizatorilor, se vor acorda premii primilor 5 clasati ai fiecarei curse, precum si primilor trei clasati din categoria participantilor in scaune cu rotile, de asemenea, pentru fiecare cursa in parte. Campionii de la cursele de semimaraton (21,097 km), 10 km individual Volkswagen (10,548 km) si semimaraton stafeta Vodafone vor primi premii in bani. Vodafone va oferi premii pentru 6 echipe de stafeta (primele doua echipe de barbati, primele doua echipe de femei si primele doua echipe mixte) constand in telefoane mobile de ultima generatie, Mega Image va oferi vouchere de cumparaturi pentru Cursa Populara Mega Image iar OMV Petrom va oferi bonuri de carburant pentru primii clasati diferite categorii.

Restrictii trafic

Traficul va fi inchis sambata, 14 mai intre orele 06.30-14.30 pe bd. Unirii, ambele sensuri, intre Piata Constitutiei si Bd I.C. Bratianu si pe bretelele adiacente Pietei Constitutiei, iar duminica, 15 mai, circulatia auto este restrictionata intre orele 06.30-15.30 pe traseele mentionate mai jos.

Astfel, pentru Cursele Semi-maraton, Cursa Individuala Volkswagen, Stafeta Vodafone (21km, 10km si 8k+8k+5k):Piata Constitutiei:

- Bulevardul Libertatii-Rondul Cosbuc, Bulevardul Libertatii, Piata Constitutiei, Bulevardul Unirii, Piata Alba Iulia, Bulevardul Decebal, Piata Muncii( Hurmuzachi), Bulevardul Basarabia (pana la Bulevardul Chisinau), zona Arena National,Bulevardul Basarabia, Piata Muncii, Bulevardul Decebal, Piata Alba Iulia, Bulevardul Unirii, Piata Constitutiei, Bulevardul Libertatii, Bulebvardul Natiunile Unite Piata Natiunile Unite, Splaiul Independentei, Calea Victoriei (pana la strada Matei Millo), Splaiul Independentei (pana la intersectia cu strada Stirbei Voda), Splaiul Independentei, Bulevardul Libertatii, Piata Constitutiei.

Pentru Cursa Populara Mega Image si Cursa Adolescentilor(3,6 km):

- strazile din jurul Palatului Parlamentului si ale Parcului Izvor,respectiv Bulevardul Libertatii, Calea 13 Septembrie, strada Izvor, Hasdeu, Splaiul Independentei, Bulevardul Libertatii, Piata Constitutiei. Bulevardele din jurul Pietei Constitutiei vor ramane restrictionate traficului rutier pana la ora 14.30 pentru desfasurarea Curselor Copiilor si anume: Piata Constitutiei, Bulevardul Unirii, cu intoarcere pe celalalt sens al Bulevardului Unirii cu sosire in Piata Constitutiei.

Urmatoarele institutii, datorita amplasarii in zona de circuit a maratonului nu vor avea cale de acces duminica, 15 mai in intervalul orar 06:30- 15:30: SRI, SPP, Palatul Parlamentului ( accesul la aceste institutii se poate face doar prin zona 13 Septembrie, Uranus), MAPN, Facultatea de Medicina Veterinara, Institutul Cantacuzino, Hotel Marriott, Hotel Ibis. De asemenea, in intervalele orare mai sus amintite, liniile de transport in comun care trec pe aceste trasee vor fi deviate.

Harta traseelor competitiei poate fi accesata pe: www.bucuresti21km.ro/media/2012/general_map.jpg si www.bucuresti21km.ro/media/2012/kids_map.jpg.

Bucharest Running Club organizeaza acest eveniment in parteneriat cu Federatia Romana de Atletism, Primaria Capitalei, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratul Scolar, alaturi de companii sponsor si parteneri media.