Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a declarat ca ca unii sportivi depistati pozitiv cu meldonium pot scapa de sanctiuni, din cauza lipsei de certitudine in ceea ce priveste durata de eliminare a medicamentului din corp, a anuntat, miercuri, Associated Press, conform News.ro.

WADA a precizat ca suspendarile provizorii ale unor sportivi ar putea fi ridicate in cazul in care se stabileste ca acestia au folosit substanta inainte de 1 ianuarie.

Intr-o notificare facuta agentiilor nationale antidoping si federatiilor sportive internationale, WADA a spus ca nu exista date exacte in privinta perioadei de timp de care un sportiv are nevoie sa elimine din corp substanta.

Doua sportive din Romania au fost depistate pozitiv cu meldonium, atleta Mireal Lavric si biatlonista Eva Tofalvi. De la inceputul anului, de cand meldonium a fost trecut pe lista substantelor interzise, au fost înregistrate peste 120 de cazuri de dopaj cu aceasta substanta.

Agentia Mondiala Antidoping a adaugat de la 1 ianuarie substanta activa din medicamentul mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali si metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteza, deoarece creste vascularizarea muschiului cardiac si imbunatateste performantele sportive.

Produsul a devenit interzis de WADA dupa ce a fost inscris in programul de supraveghere in 2015, "pentru a detecta posibilele tendinte de abuz". "Meldonium a fost adaugat din cauza datelor care indicau utilizarea sa de care sportivi pentru imbunatatirea performantelor", a anuntat WADA, toamna trecuta.