Biatlonista romana Eva Tofalvi a fost depistata pozitiv la controlul antidoping pentru uz de meldonium, a anuntat Uniunea Internationala de Biatlon (IBU), intr-un comunicat postat marti pe site-ul sau, citat de Agerpres.

Eva TofalviFoto: Renault

Tofalvi (37 ani) a fost testata in afara competitiei in data de 8 martie, la Oslo, sportiva nascuta la Miercurea Ciuc anuntand ca nu doreste o contraexpertiza in acest caz, precizeaza IBU.

Forul mondial anuntase cazul inca din data de 30 martie, fara a dezvalui insa numele sportivei in cauza. ''Cazul este considerat unul 'pozitiv' si va fi inaintat unei comisii antidoping independente pentru luarea unei decizii'', mentioneaza sursa amintita. Raportul laboratorului din Oslo legat de proba de urina a relevat prezenta substantei meldonium, care figureaza de la 1 ianuarie 2016 pe lista substantelor interzise de Agentia Mondiala Antidoping, fiind inclus la categoria S4: hormoni si modulatori metabolici.

Tofalvi va fi audiata la o data ce va fi stabilita dupa ce Agentia Mondiala Antidoping va finaliza studiul legat de perioada in care substanta meldonium ramane in organism. Eva Tofalvi este suspendata cu titlu provizoriu pana la o decizie finala luata de comisia antidoping a IBU. Tofalvi este a doua sportiva romana depistata dopata cu meldonium, dupa atleta Mirela Lavric, testata pozitiv luna trecuta, la Campionatele Mondiale de sala de la Portland, unde cucerise medalia de bronz cu stafeta 4x400 m, din care au mai facut parte Adelina Pastor, Andrea Miklos si Bianca Razor.

Tofalvi are o singura victorie in Cupa Mondiala de biatlon, in decembrie 2008, la Hochfilzen (Austria), in proba individuala de 15 km. Tofalvi a fost portdrapelul delegatiei Romaniei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, din 2010.