Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, si-a manifestat, sambata, regretul fata de disparitia fostei mare atlete Iolanda Balas. Elisabeta Lipa spune ca ''sportul este mai sarac prin disparitia doamnei Iolanda Balas''. ''Sunt asa de trista prin disparitia doamnei Iolanda Balas. A fost o femeie atat de blanda, atat de buna, atat de luptatoare. Stiu cat s-a luptat sa faca sediul Federatiei Romane de Atletism, stiu cat s-a zbatut sa construiasca acel stadion care ii poarta numele. E o mare pierdere pentru sportul romanesc, nu numai pentru atletism. Din pacate, in ultima perioada au inceput sa plece foarte multe nume mari care au facut istorie in sportul romanesc si, din pacate, sportul este mai sarac de ieri prin disparitia doamnei Iolanda Balas'', a afirmat Elisabeta Lipa, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iolanda Balas, prima campioana olimpica a atletismului romanesc, s-a stins din viata vineri, la varsta de 79 de ani.

Nascuta pe 12 decembrie 1936, la Timisoara, Iolanda Balas a fost dubla campioana olimpica la Roma 1960 si Tokyo 1964, la proba de saritura in inaltime. Sportiva a stabilit 14 recorduri mondiale si a avut o serie de 105 concursuri consecutive castigate, performanta unica in lume.

A castigat doua medalii de aur la Campioantele Europene de atletism de la Stockholm in 1958 si Belgrad in 1962, precum si o medalie de argint la Berna in 1954.

Iolanda Balas a figurat in anul 2000 in top 10 al celor mai mari atlete din lume.

De asemenea, Iolanda Balas a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism intre 1988 si 2005, de numele ei legandu-se construirea actualului sediu al FRA, dar si amenajarea mai multor piste de atletism.