​​Antoanela Manac a fost numita triatlonista romana a anului 2015 de catre Federatia Romana de Triatlon (FRTRI) la capatul unui sezon exceptional. Sportiva si studenta la Facultatea de Medicina in anul 2, Antoanela ii indeamna pe parinti sa-si indrepte copiii spre triatlon. FRTRI deruleaza programul Start Campioni la Triatlon, programul national de selectie si pregatire a tinerilor sportivi cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani, sustinut de catre La Fantana si desfasurat sub patronajul Ministerului Tineretului si Sportului, prin programul Pierre de Coubertin.

Antoanela ManacFoto: Federatia Romana de Triatlon

1. Cum a inceput pentru tine relatia cu triatlonul?

Relatia mea cu sportul a inceput de la 5 ani. Am inceput cu inotul si in acest sport am facut performanta. La triatlon am ajuns abia la varsta de 17 ani. In orasul in care locuiesc, in Constanta, se organizeaza anual concursul de triatlon Challenge Mamaia si cursa m-a provocat: am vrut sa vad cum fac fata si altui sport mai complex, format din trei probe: natatie, ciclism, alergare.

2. Care dintre cele trei discipline este preferata ta? Dar distanta?

La aceasta intrebare raspunsul se subintelege: inotul :) si cu siguranta ca va ramana proba mea preferata. Dar nu pot spune ca ciclismul sau alergarea nu imi plac. Ma simt mai confortabil la proba de sprint (750 metri inot, 20 km bike, 5 km alergare) si ma concentrez pe ea pentru ca este, de altfel, si proba la care concurez la categoria Under23. In concursuri, am alergat insa si distanta olimpica, 1, 5 km inot, 40 km bike, 10 km alergare.

3. Cine iti supravegheaza pregatirea? Cu cine te antrenezi?

Filip Grigorescu imi supravegheaza pregatirea la cele trei discipline. Partea de inot este coordonata de campionul olimpic Razvan Florea, de la Clubul Atena Constanta.

4. Exista o diferenta intre modelul de pregatire si resursele sportivilor din Romania in comparatie cu cei din afara?

Cu siguranta ca exista, iar din punct de vedere financiar nu putem face comparatie. Dar in principiu, modul de pregatire al sportivilor care practica triatlonul, indiferent din ce tara sunt, nu este cu mult diferit. Diferentele se fac atunci cand vorbim de bugetul alocat fiecarei federatii in parte, pentru ca pregatirea sportivilor depinde si de aspectul financiar.

5. Daca de mica ai fi fost cooptata intr-un club de triatlon si ai fi avut la timpul potrivit un antrenor care sa te indrume, crezi ca traseul tau profesional ar fi aratat altfel acum?

Stiu din proprie experienta ce inseamna sa inveti corect sa practici un sport, sa contezi pe ajutorul si sprijinul antrenorului si a intregii echipe, sa ai un program de pregatire adaptat nevoilor tale.

Odata cu trecerea mea la triatlon, antrenamentele s-au intensificat, atat ca durata, cat si ca mod de desfasurare. Chiar si proba de inot este mult schimbata acum, la triatlon ea se desfasoara in ape deschise si nu in bazin, iar antrenamentele mele sunt diferite, de aceea sfatul si indrumarea antrenorului au fost si sunt esentiale. Nu as fi reusit trecerea de la inot de performanta la triatlon de performanta fara antrenamente, sustinere si o baza sportiva bine amenajata.

6. Anul 2015 a reprezentat pentru sportivii romani calificarea in premiera istorica la probele de triatlon femei si barbati din cadrul Jocurilor Europene de la Baku si a Campionatului Mondial de la Chicago. Cum ai simtit cursa la ambele competitii? Ai intrat cu emotii in concurs? Cum le-ai depasit?

Da, a fost o premiera pentru toata lumea. Ma bucur pentru toti sportivii care au reusit calificari in aceste competitii internationale importante. Pentru mine, cursa de la Baku a fost un succes. La start am trait cele mai frumoase emotii pentru ca eram alaturi de campioana olimpica de la Londra si multe alte campioane mondiale, intr-un cuvant sportive mult mai puternice ca mine si cu o experienta mult mai mare. Aveam temeri, recunosc, si ma gandeam ca e posibil ca o astfel de cursa sa fie greu de terminat pentru mine. Dar stiam ca am muncit mult sa ajung aici si am reusit ceea ce mi-am propus. Iar Mondialul de la Chicago a fost cireasa de pe tort: o clasare mult mai buna!

Emotiile sunt de cele mai multe ori constructive si ajungi sa le depasesti si sa fii mai bun in momentul in care te afli in cursa si iti doresti sa te intreci pe tine insuti.

7. Ce te motiveaza sa mergi mai departe?

Ma consider o persoana norocoasa pentru ca exista oameni care ma motiveaza sa merg mai departe, iar antrenorul meu este unul dintre ei.

Imi place ceea ce fac si atunci intervine si placerea de a iesi la antrenamente si a-ti petrece timpul in mod diferit. Pe langa sportul acesta complex, pe care multi il considera dificil (cel putin pentru o fata), imi pregatesc o cariera de viitor medic. Medicina este o alta motivare pentru mine. Viata mea s-a schimbat de cand am intrat la aceasta facultate. Acum inteleg mai bine cum functioneaza corpul si corelez acest lucru cu ceea ce se intampla in timpul antrenamentelor.

8. Care sunt planurile pentru acest an?

Obiectivele din acest an se indreapta catre Campionatul National, catre cel Balcanic si cel European si cu putin noroc si sprijin, chiar si Mondial. Totodata, punctele acumulate sunt cele mai importante pentru ca ma ajuta sa fiu mai aproape de o calificare pentru urmatoarea Olimpiada.

9. Cum reusesti sa imbini viata de student – esti studenta la Facultatea de Medicina cu antrenamentele si concursurile de trialon?

Este o intrebare foarte buna la care uneori nici eu nu stiu ce sa raspund :) Practic ma impart intre facultate si antrenamente, cu toate sacrificiile care decurg de aici. Nu imi este usor sa le fac pe amandoua, dar am un plan de pregatire adaptat in functie de orarul facultatii si acest lucru m-a ajutat enorm. Ii multumesc antrenorului meu care a facut posibil acest program.

10. Ce le recomanzi copiilor care doresc sa practice triatlonul? Dar parintilor?

Triatlonul nu este un simplu sport si nici la indemana oricui. Facand triatlon nu te poti numi un simplu sportiv ci un triatlet, iar acest lucru te face sa te simti mai special.

Parintilor as vrea sa le transmit sa se implice 100% in motivarea si evolutia copiilor in sport, insa conteaza foarte mult si modul in care o fac. Cunosc parinti care exagereaza si altii care isi subaprecieaza propriul copil, asa ca educatia sportiva oferita de ei trebuie completata cu cea data de antrenori! Va recomand sa va inscrieti copiii in programul oferit de federatia noastra: Start Campioni la Triatlon, unde beneficiaza de indrumare corespunzatoare si pot fi ghidati catre o cariera frumoasa. In plus, prin acest program ei pot beneficia gratuit de asigurarea antrenamentelor pentru performanta si evolutie sportiva, participarea la evenimente din calendarul national si international.

11. Ai un palmares impresionant de medalii si povesti impresionante pentru fiecare dintre ele. Ne poti impartasi una mai speciala?

O frumoasa experienta, de care imi amintesc cu drag si care ma motiveaza, am trait-o la primul meu concurs international, Campionatul Balcanic, in anul 2013. Participam pentru prima data in lotul national de triatlon.

Concurenta era diferita fata de concursurile de inot la care luasem parte pana atunci. Emotiile erau mari pentru ca aveam in spate doar 2 concursuri de triaton, iar asteptarile la o performanta din partea mea erau minime.

Am luat startul la proba de inot, iar dupa terminarea cursei, eram printre primele sportive, ceea ce m-a motivat sa imi mentin aceasta pozitie si la proba de ciclism. Urma alergarea care pentru mine era foarte epuizanta (de obicei, inotatorii nu prea iubesc aceasta proba :) ). Cu toate ca nici conditiile meteo nu era favorabile (un val de caldura ma lovea la fiecare respiratie), am reusit sa o intrec pe concurenta din fata mea si in felul acesta sa castig o medalie de argint si titlul de vicecampioana balcanica. Asta in conditiile in care nimeni nu se asteapta la performanta din partea mea. La finalul cursei, am fost intampinata cu aplauze si o multime de oameni imi strigau numele si ma felicitau. De atunci am inteles ca triatlonul este urmatoarea mea preocupare si pasiune.

PALMARES

2015 - Opt curse internationale, opt curse nationale, doua titluri de campioana nationala (triathlon si duathlon), vicecampioana balcanica, participanta la Jocurile Olimpice Europene de la Baku si la Campionatul Mondial Under-23 de la Chicago. Peste 670 de ore de antrenament, desemnata cea mai buna sportiva a anului la categoria Elite.

2014 - Campioana balcanica la duathlon si triathlon -premiul pentru cea buna junioara a anului oferit de FRTRI

2013 - Prima participare la Balcanida de triatlon – locul 2

Despre programul Start Campioni la Triatlon

Federatia Romana de Triatlon a lansat in octombrie 2015 in Bucureşti si in principalele orase din tara, Tulcea, Targu Mures, Constanta, Cluj Napoca, Braila, Timişoara, Oradea, Sfantul Gheorghe si Miercurea Ciuc, programul national de selectie si pregatire a tinerilor sportivi cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani, “Start Campioni la Triatlon”. Prin acest program, Federatia Romana de Triatlon isi propune sa-si extinda baza de selectie pentru loturile nationale de juniori si cadeti pentru obtinerea performantei sportive. Programul continua si in 2016.

Mai multe informatii despre program gasiti pe site-ul federatiei http://frtri.ro/selectii/, sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/Start.Campioni.la.Triatlon.