Pe 1 decembrie, in parcul Alexandru Ioan Cuza dinBucuresti, iubitorii de alergare din Romania vor sarbatori Ziua Marii Uniri, la cea de-a cincea editie a Maratonului Reintregirii Neamului Romanesc. Fiecare concurent va alerga cu un stegulet tricolor, iar startul va fi dat dupa intonarea imnului national. Vor fi disponibile trei probe: maraton (42km), semimaraton (21km) si cros (10km), anunta organizatorii.

Maratonul Reintregirii Neamului RomanescFoto: Flavy Teo

Actiunea face parte din ciclul de maratoane istorice "Din dragoste pentru Romania si istoria ei", organizate de maratonistii din Romania in perioada 2011-2015. Astfel, organizatorii isi propun sa ii puna pe concurenti in legatura directa cu istoria, natura, cultura si traditiile stramosesti.

Seria "Din dragoste pentru Romania si istoria ei" cuprinde Maratonul Zapezii, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul celor doua lacuri, Maratonul Stefan cel Mare, Maratonul Delta Dunarii, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Recunostintei Rosia Montana, Maratonul Recunostintei Targu Jiu, Maratonul Recunostintei Regina Maria de la Oituz, Maratonul Prieteniei - organizat la Plevna, in Bulgaria, prin locuri in care s-au jertfit ostasii romani in anul 1877 pentru independenta, se arata intr-un comunicat de presa.

Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc se inscrie alaturi de Maratoanele "Pe aici nu se trece" si Maratoanele din ciclul Recunostei, in randul competitiilor sportive organizate in memoria romanilor care au realizat Marea Unire de la 1 decembrie 1918 si a militarilor Armatei Romane, care au luptat si s-au jertfit in Primul Razboi Mondial.

"Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc" a ajuns la a 5-a editie, inedit fiind faptul ca Editia a 3-a, din 2013, acesta s-a desfasurat simultan, atat in Bucuresti, cat si la Alba Iulia. Evenimentul este organizat de Ro Club Maraton.

Organizatorii mai anunta ca anul acesta se vor intrece, in cadrul celor 3 probe, in jur de 500 de participanti, de toate varstele, iar la finele curselor fiecare va primi medalia de finish-er si o portie de sarmale.