Este Richie McCaw cel mai mare jucator de rugby din toate timpurile? Desi jocul comparatiilor este inselator, acest jucator a marcat, prin palmaresul si influenta sa, istoria rugbyului si a All Blacks, al carui capitan a fost pana la anuntul retragerii sale, joi, scrie AFP.

Richie McCawFoto: Captura YouTube

Pentru Steve Hansen, selectionerul campionilor mondiali din 2015, nu exista nicio indoiala: McCaw, in varsta de 34 de ani, este "cel mai mare jucator care a jucat vreodata pentru All Blacks". Si asta in conditiile unor jucator exceptionali precum Meads, Lochore, Lomu si pana la Dan Carter, deschizatorul campionilor mondiali, "al doilea", potrivit lui Hansen. "Singurul lucru care il plaseaza pe Richie inainte (de Carter), este ca a jucat 148 de meciuri ca flanker (aripa de gramada), ceea ce e nemaiauzit: este un post unde iti pui sistematic corpul in prima linie", a explicat el.

Coechipierii sau nu au ezitat sa-l supranumeasca "GOAT", "Greatest of All time". Dar cele mai frumoase complimente vin din tabara "inamica", cum sunt cele ale fostului international australian Phil Waugh, care a dus lupte grele cu McCaw in linia a treia, in anii 2000: "Este cel mai mare jucator din toate timpurile deoarece a castigat mai multe trofee decat oricine", a declarat Waugh, la Fox Sports.

Statistici uluitoare

Si Waugh are dreptate. Statisticile sunt astronomice: 148 de selectii, dintre care 111 capitan, doua recorduri mondiale: trei titluri de cel mai bun jucator din lume (2006, 2009 et 2010), record pe care il imparte cu Carter; un procentaj de victorii de 88,5% in tricoul negru. Asta cu titlu individual.

Cu titlu colectiv: patru Super Rugby cu Canterbury Crusaders, iar la All Blacks zece Trei (si ulterior patru) Natiuni si doua Cupe mondiale (2011 si 2015). La ambele a fost capitanul Noii Zeelande.

Si totusi, nimic nu parea sa creioneze aceasta cariera. McCaw povesteste in autobiografia sa aparuta in 2012 ca, atunci cand era mic si unchiul sau ii cerea sa scrie pe hartie ca scopul sau este sa devina 'Un mare All Black' ("A Great All Black"), nu putea sa scrie decat initialele, "G.A.B".

Chiar Hansen, cand il vede pentru prima oara pe tanarul jucator in varsta de 17, spune despre el ca are "patru picioare" si nu este "in stare sa prinda nici macar o raceala". Fostul international Josh Kronfeld a exclamat, la prima selectie a lui McCaw, in noiembrie 2001: "Am ajuns sa dam tricoul All Blacks oricui!"

Munca si psihic de otel

McCaw, un jucator care nu impresioneaza neaparat prin fizic (1,87 m, 107 kg) dar foarte rezistent la durere - a jucat cea mai mare parte a Cupei mondiale din 2011 cu un surub in picior - a stiut sa-si faca destinul prin puterea mucii. Adeseori primul la antrenament si ultimul la plecare, este genul obsesiv: recunoaste, in autobiografia sa, ca este si acum urmarit de cele sase zecimi de punct pe care le-a pierdut din cauza neatentiei la proba de matematica din liceu, ratand astfel un scor de 100% la un examen. De atunci, marturiseste ca este obsedat de teama de a pierde din vedere cel mai mic detaliu pe teren.

McCaw poseda de asemenea o "enorma capacitate de a invata si de a memora". Astfel explica el astfel capacitatea sa de a aparea primul in gramezile spontane, prin abordarea stiintifica a jocului si capacitatea de a anticipa miscarile.