Rusia ar trebui suspendata din toate competitiile, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Rio, in 2016, din cauza cazurilor de dopaj, care nu ar fi "putut exista" fara consimtamantul guvernului, afirma luni Agentia Mondiala Antidopaj (AMA), care a publicat un raport exploziv privind atletismul, scrie AFP.

Jocurile Olimpice Foto: london2012.com

Raportul, care afirma ca JO-2012 din Londra au fost "sabotate" de prezenta altetilor dopati, a recomandat suspendarea pe viata a cinci sportivi rusi, printre care campioana olimpica en titre la 800 m, Maria Savinova.

Raportul se concentreaza doar pe Rusia si pe atletism, dar "dopajul organizat" priveste alte tari si alte sporturi, avertizeaza AMA, in raportul sau.

La Lyon, Interpolul a anuntat ca va coordonata o ancheta internationala.

Sanctiunile propuse de AMA dezmembreaza practic intregul sistem sportiv rusesc.

Laboratorul antidoping din Moscova ar urma sa-si piarda acreditarea, antrenand si Agentia rusa antidopoing (RUSADA), care ar antrena la randul ei suspendarea Rusiei din toate competitiile, la mai putin de un an pana la Jocurile Olimpice din Rio.

In acest fel, Rusia s-ar trezi interzisa din lumea sportiva.

Cele cinci atlete vizate de suspendarea pe viata sunt Mariya Savinova, campioana olimpica la 800 m la Londra, in 2012, medaliata cu bronz la aceeasi proba, Ekaterina Poistogova, care este si campioana europeana la sala, Anastasiya Bazdyreva (800 m), Kristina Ugarova (1500 m) si Tatjana Myazina (800 m).

"Victorie cu orice pret"

"Declaratii ale martorilor si alte dovezi par sa puna in lumina un inalt nivel de intelegere secreta intre atleti, antrenori, medici, oficiali si agentii sportive pentru a furniza de o maniera sistematica sportivilor rusi produse de dopaj pentru a atinge principalul obiectiv al statului (...): producerea de invingatori", se arata in raport.

Textul, extrem de precis si coplesitor pentru ansamblul lumii sportive rusesti, descrie o "cultura profund inradacinata a inselatoriei".

"Ancheta araca ca acceptarea inselatoriei la toate nivelele era extinsa si de lunga durata", arata acest text, care acuza in primul rand antrenorii "care ei insisi fusesera anterior sportivi si care lucrau cu personalul medical. Aceasta mentalitate de 'victorie cu orice pret' a fost apoi transmisa atletilor actuali".

IAAF declanseaza procedura de aplicare a sanctiunilor

Dupa aceste dezvaluiri, Federatia Internationala de Atletism (IAAF) a anuntat ca va lansa procedura aplicarii de sanctiuni impotriva Rusiei.

"Informatiile dezvaluite de comisia independenta de ancheta a AMA sunt alarmante. Avem nevoie de timp pentru a le digera si pentru a intelege toate detaliile. Am cerut cu toate acestea Consiliului IAAF sa lanseze procedura de sanctiuni propusa impotriva ARAF (Federatia rusa de atletism)", a precizat seful IAAF, Sebastian Coe, intr-un comunicat.

Coe i-a succedat in functie senegalezului Lamine Diack, in august, in fruntea . Lamine Diack este pus sub acuzare, de saptamana trecuta, pentru coruptie si spalare de bani.

Rusia contesta dreptul AMA de a suspenda atletii rusi

Agentia Mondiala Antidopoing nu are dreptul sa suspende Rusia, sustine insa ministrul rus al sporturilor, Vitali Mutko, citat de agentia Ria Novosti, preluata de AFP.

"Nu trebuie sa ne lasam inselati, comisia nu are dreptul sa suspende pe nimeni. Vom publica un comunicat dupa conferinta de presa" a AMA, a spus Mutko.