Usain Bolt a impresionat si la aceasta editie a Campionatelor Mondiale de atletism, jamaicanul cucerind aurul la 100, 200 de metri si la stafeta de 4X100 de metri (proba castigata sambata de Jamaica). Cativa cercetatori britanici au vorbit despre secretele lui Usain, atletul avand un stil propriu de a alerga.

Usain BoltFoto: www.london2012.com

Bolt a ajuns la 11 medalii de aur la Campionatele Mondiale.

Incepand cu Jocurile Olimpice de la Beijing, Bolt si-a aratat constant valoarea, castigand fiecare cursa la care a participat, fie ea de la Campionatele Mondiale sau de la Olimpiada, cu o singura exceptie - a fost descalificat pentru start fals.

Desi concurenta s-a pregatit mereu perfect, Usain si-a "doborat" constant adversarii.

Conform unor cercetatori britanici, exista stiinta si tehnica in sprint, dar acestea nu sunt neaparat decisive.

Bolt acopera suta de metri in 41 de pasi, cu trei sau patru pasi mai putin decat ceilalti sportivi. De asemenea, jamaicanul efectiv "zboara", Usain petrecand 60% din cursa in aer, spre deosebire de ceilalti sportivi care stau in aer in doar 50% din proba.

Un alergator amator face intre 50 si 55 de pasi pe suta de metri, in timp ce unul profesionist face in medie cam 45.

Un alt avantaj al lui Bolt este faptul ca natura l-a inzestrat cu un corp "turnat" parca pentru marea performanta. Picioarele lui sunt lungi si foarte puternice, iar jamaicanul poate acoperi distantele in mai putini pasi.

"Bolt este un genetic, pentru ca tinand cont de faptul ca este inalt, nu ar trebui in mod normal sa poata sa isi miste cu atata rapiditate picioarele" - Craig Pickering, sprinter britanic.

Usain Bolt are 1,96 metri si cantareste 94 de kilograme.

Recordurile lui Usain Bolt: 9.58 secunde la suta de metri, record mondial stabilit la Berlin, in 2009. 14.35 secunde la 150 de metri (Manchester, 2009), 19.19 secunde la 200 de metri (record mondial, in 2009, la Berlin).