Nationala de handbal feminin a Romaniei s-a calificat, sambata, la Cluj-Napoca, la turneul final al Campionatului Mondial din 2015, desi a fost invinsa de reprezentativa Serbiei, vicecampioana mondiala en-titre, cu scorul de 28-24 (11-12), in mansa retur a barajului.

Minge de handbalFoto: frh.ro

In mansa tur, tricolorele antrenate de suedezul Tomas Ryde au invins, la Kraljevo, cu scorul de 32-26 (17-13), astfel incat, cu scorul general de 56-54 obtin calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din acest an.

Sambata, marcatoarele echipei Romaniei au fost Neagu 7 goluri, Buceschi 4, Geiger 3, Nechita 2, Bradeanu 2, Ardean-Elisei 2, Manea 2, Chintoan 1, Vizitiu 1, iar pentru Serbia s-au remarcat Zivkovici 6 goluri, Rajovici 6 si Stoiljkovici 6.

Meciul din Sala Polivalenta de 7.200 de locuri, din Cluj-Napoca, s-a disputat cu casa inchisa, ultimele bilete fiind vandute sambata dimineata, iar fanii au creat o atmosfera incendiara pe tot parcursul acestuia.

Jocul Romaniei a avut insa de suferit si nu s-a ridicat la nivelul incurajarilor fanilor tricolori.

In pauza, generatia handbalistelor care au cucerit titlul mondial la tineret in 1995 si antrenorii acestora, Dinu Cojocaru si Ioan Baban, au fost premiati de FR Handbal, la 20 de ani de la obtinerea performantei.

De asemenea, meciul de sambata a reprezentat si incheierea contractului dintre Tomas Ryde si FRH, tehnicianul semnand in 9 martie o intelegere valabila pana dupa meciul retur cu Serbia.

Antrenorul suedez a afirmat ca doreste sa continue la nationala Romaniei, pe care a condus-o in partidele amicale de la Trofeul Carpati, din luna martie, si in cele doua dispute cu Serbia, din barajul pentru CM.

Campionatului Mondial din 2015 va avea loc in Danemarca, intre 5-20 decembrie.

Nationala Romaniei a participat la toate editiile Campionatului Mondial, incepand cu 1957 si are in palmares o medalie de aur si doua de argint in aceasta competitie, ultima fiind obtinuta in 2005 (argint la CM din Rusia).