Gabriela Szabo mizeaza pe doua atlete promitatoare pentru a aduce medalii de la Jocurile Olimpice de la Rio (2016) si si-o doreste foarte mult pe Simona Halep in lotul olimpic. Ministrul Tineretului si Sportului a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca in 2015 a triplat bugetul alocat sportului de masa, iar scutirile false obtinute de parinti pentru a-i scapa pe copii de orele de sport sunt o mare problema. Szabo a mai vorbit in interviu despre relatia cu Comitetul Olimpic, problemele cu promovarea sportului romanesc, relatia cu federatiile sportive si descentralizarea bazelor sportive.

Gabriela SzaboFoto: Hotnews
  • Interviul VIDEO integral

Video: Nitsch-Petioky Balazs . VIDEO realizat cu echipament Nikon

Rep: Cum evaluati in acest moment, din toate informatiile pe care le aveti, starea de sanatate in randul copiilor si a tinerilor din Romania? Statisticile sunt ingrijoratoare.

Gabi Szabo: Chiar zilele trecute ma uitam pe statistici la nivel de tara, iar acolo se scrie negru pe alb ca mai mult de 60% din populatia tarii nu practica niciun fel de exercitiu fizic. Ma preocupa lucrul asta, si nu de ieri sau de astazi, ma preocupa de de foarte foarte multi ani. De cand m-am lasat de sport, din 2004. Chiar am pus bazele unor campanii de promovare a sportului de masa in randul copiilor. Ma preocupa, imi place sa vad stadioanele sportive pline de copii care vin si practica sportul de masa, ca de acolo sa putem noi la randul nostru sa facem selectia pentru sportul de mare performanta.

Astazi, din postura pe care o am, de ministru al Tineretului si Sportului, de asemenea ma preocupa dezvoltarea sportului de masa. Am pus bazele unui proiect "Pierre de Coubertin" se numeste el, de dezvoltare a sportului de masa. Il derulam prin federatiile nationale, nu pot sa il dezolt prin MTS. Am pus bazele legale, unde alocam fonduri considerabile, numai in 2015 am triplat bugetul de sport de masa. Din luna aprilie dam drumul la metodologie, unde federatiile vin si aplica, iar in urma unor contracte o sa triplam chiar bugetele de promovare a sportului de masa. Ceea ce imi doresc foarte tare este ca aceste proiecte sa fie mult mai vizibile si mult mai bine gestionate la nivel de tara.

Rep: Anul trecut, fostul ministru al Educatiei, Remus Pricopie, promitea ca elevii vor ajunge sa faca patru ore de sport pe saptamana la scoala. Care e stadiul propunerii, a intrat ea in vigoare?

Gabi Szabo: Am avut foarte multe discutii cu Ministerul Educatiei, inclusiv cu colegul meu de azi, Sorin Cimpeanu. Am facut intalniri de lucru, dar nu publice, insa stiti de ce? eu nu sunt un om de imagine, nu umblu dupa imagine. Tot ceea ce incerc sa fac este sa fac pentru binele domeniului meu, pentru sport si tineret, asta gestionez astazi. Acum o luna si jumatate am organizat o sedinta de lucru cu directorii de la cluburile sportive, de la liceele cu program sportiv, cu presedintii nostri de federatii si pentru prima data doi ministri au asistat de la inceput si pana la final la discutii. Am ascultat toate problemele cu care se confrunta sportul scolar si cum putem sa gasim acea cale de mijloc care se ne duca impreuna spre succes. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le rezolvam in sistem.

Vorbim de cele patru ore de sport in scoli: mi-ar placea sa vad in fiecare zi ora de sport in scoala, numai ca Ministerul Educatiei gestioneaza atat sportul scolar, cat si cluburile sportive scolare. Atunci am propus, daca nu putem sa introducem mai multe ore de sport in scoala, haideti sa propunem sa le spunem copiilor ca au posibilitatea sa mearga dupa ore in cluburile sportive si sa-si aleaga sportul pe care vor sa il practice. Si atunci vorbim si de reinventarea orei de sport.

Facem sport in scoala pentru ca asta spune programa scolara, dar uitati dragi copii aveti posibilitatea de a merge in cluburile sportive. Poate astazi vreau sa fac handbal, iar maine poate atletism. Trebuie sa dam o mai mare atentie cluburilor sportive, iar multe baze nu sunt intr-o situatie foarte buna.

Rep: Conform unei statistici, aproape jumatate din elevii din Romania nu participa la orele de sport. Ce este de facut cu aceste "scutiri false"?

Gabi Szabo: Am avut discutii in legatura cu acest lucru, si nu doar acum. Din 2004, de cand ma preocupa aceasta latura a dezvoltii sportului am sesizat aceste probleme. A fost o perioada in care parintii erau cei mai vinovati, ei mergeau personal si cereau scutiri medicale. De ce? Ca sa nu transpire copilul la scoala, ba ca nu ii placea de doamna profesoara. Din punctul meu de vedere, acestea sunt niste false probleme. Cert este ca datorita campaniilor de promovare a sportului de masa si a acelui spot cu cele 30 de minute pe zi, lucrurile s-au mai schimbat, impactul a fost destul de mare. Am vazut deja copii care beau multa apa, care mananca foarte sanatos. Isi doresc sa mearga si sa practice un anumit tip de sport. Avem insa si copii carora nu le place sportul, iar asta e de inteles. Poate nici mie nu imi place sa merg la muzica sau sa merg la cinematograf. Atunci, nu ma duc. Nu trebuie sa ii obligam, trebuie doar sa aratam ca corpul omenesc este construit sa faca miscare si ca ne place sau nu, trebuie sa il miscam. Altfel, il imbolnavim.

Problemele cu care se confrunta Romania, sa stiti ca sunt si in alte parti: in Spania, in Germania, in Anglia. Particip la foarte multe congrese pentru a vedea cum rezolva altii problemele. Ce mi-a placut la englezi: Olimpiada a fost un succes pentru ei, iar o parte din profitul de la Jocurile Olimpice a mers catre promovarea sportului de masa prin acele "jocuri de strada". Personalitati ale vietii sportive au iesit in strada si au promovat evenimentul. Daca vrem, nu stiu, sa mergem la Arcul de Triumf, acolo sa facem sport. Asta trebuie sa faca si federatiile, sa iasa in strada si sa promoveze sportul. O federatie inseamna suma cluburilor ei, ea traseaza strategiile. Trebuie sa fim mult mai prezenti in viata copiilor si a societatii.

Rep: Urmeaza Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. Care este obiectivul oficial al Romaniei?

Gabi Szabo: Este un lucru care ma preocupa foarte tare de cand am venit la MTS. 2016 este deja aici. Nu neg ca nu ma preocupa deja Olimpiada din 2020. Ce se va intampla in 2016, unul din obiectivele noastre este sa calificam cat mai multi sportivi. Va fi greu, va fi o Olimpiada foarte grea, nu trebuie sa negam lucrul asta. Important este sa vedem ce vom face de acum incolo pana in 2010. Asa cum am mai spus, am pus bazele proiectelor de promovare a sporturilor de masa. Ma preocupa excelenta prin federatiile nationale si chiar am crescut considerabil bugetele la federatiile de traditie, cu palmare foarte important, iar finantarea din 2015 pe care am facut-o la federatiile nationale a fost piramidala, adica de jos in sus.

Am urmarit foarte clar pe obiective propuse de catre federatiile nationale finantarea lor. Unul din criteriile cele mai importante este potentialul de calificare la JO, deci presiune si partea noastra a Ministerului este foarte mare pe federatiile nationale, pentru ca ne intereseaza performanta. Bugetul Comitetului Olimpic Roman care va gestiona tot ce inseamna JO din 2016 a fost triplat, niciodata nu s-a intamplat in istorie, Comitetul Olimpic nu a avut pe care-l are in acest an, in 2015.

Rep: Pe ce sporturi mizati la Olimpiada ca avand cele mai mari sanse sa aduca medalii?

Gabi Szabo: Imi este foarte greu sa va spun un sport in defavoarea celuilalt sport. Important este sa calificam sportivi de la federatiile olimpice. Spectatorii trebuie sa inteleaga ca sportul este divizat in sporturi de vara si de iarna olimpice, dar si sporturi nonolimpice - unde intra alte categorii cum sunt karatele si alte stiluri de arte martiale. Mi-as dori foarte tare sa castigam cat mai multe medalii. Cert este ca eu facand parte din forurile internationale si participand la CE de Atletism de la Praga am fost foarte placut impresionata sa vad doua talente la atletism, la lungime (Florentina Marincu si Alina Rotaru. Florentina Marincu a cucerit medalia de bronz în proba de săritură în lungime, iar Alina Rotaru s-a clasat pe locul 4, la Campionatele Europene de sală de la Praga. - n.red. ). Daca cele doua atlete vor sari sau vor repeta performanta de la CE de sala sunt sigur ca vor urca pe podiumul olimpic. Dumnezeu sa le tina sanatoase si sa se poata pregati cum au facut-o pana acum.

De asemenea, gimnastica, din pacate, ati vazut, au aparut niste accidentari in lotul national si olimpic, dar mai este timp de recuperare, de pregatire. Mi-ar placea foarte tare s-o vad chiar pe Simona Halep in lotul olimpic, sa participe pentru Romania la JO, ar fi un lucru extraordinar de frumos. Iar la sporturi de echipa, vom vedea ce se va intampla cu handbalul feminin, nu stiu daca polo va putea sa se califice (n.r. echipa masculina a Romaniei).

Nu mi-a placut situatia de la Federatia de Polo si chiar am avut o discutie cu noul presedinte, a trebuit sa rezolvam unele probleme, pentru ca pe o perioada indelungata federatia nu a avut un presedinte. Am urgentat, am recomandat si e foarte greu ca un ministru sa intre in bucataria unei federatii. O federatia nationala functioneaza pe baza de statut si regulament propriu, noi putem doar sa recomandam si sa monitorizam.

Rep: In decembrie anul trecut, spuneati ca vreti sa ne prezentam onorabil la JO, iar de aceea a fost facut un efort pentru ca bazele sportive sa aiba materiale de ultima generatie. Cati bani a investit Ministerul?

Gabi Szabo: In momentul de fata, nu pot sa va spun, dar chiar a fost o suma considerabila. Au fost insa veniturile personale ale MTS pe care le-am utilizat. Toti banii disponibili au fost cheltuiti pe bazele de pregatire. CSM-ul de la Snagov este un exemplu in acest sens, incepand de la materiale pana la salile de antrenament. La "Lia Manoliu" au fost facute lucrari de reabilitare. Sala de atletism si sala de gimnastica au fost terminate destul de repede. Ne dorim foarte mult ca si bazinele sa intre in reabilitare. Centrul de pregatire de la altitudine, de la Piatra Arsa, era intr-o situatie care nu este de tolerat. Am fost acolo acum trei ani de zile si nu este posibil ca sportivii sa aiba aceste conditii. MTS a facut un hotel de aproape trei stele pentru sportivi, cu baza de refacere si inca investim sume considerabile in partea de sala.

Rep: Sunteti multumita de modul in care sportivii folosesc aceste materiale de ultima generatie?

Gabi Szabo: Sportul de performanta este o stiinta cu foarte multe stiinte. Orice lucru modern, de ultima generatie nu face altceva decat sa imbunatateasca pregatirea si calitatea antrenamentului.

Rep: Aveti probleme cu vreo federatie, cu modul in care functioneaza?

Gabi Szabo: Da, sunt mai multe federatii, unde nu imi place cum functioneaza lucrurile. Federatia de Ciclism, unde sunt probleme, Patinajul...

Rep: Ce anume nu functioneaza corect? Modul in care gestioneaza banii, modul cum gestioneaza relatiile cu cluburile, managementul?

Gabi Szabo: Managementul, dar nu numai el. Trebuie sa se inteleaga urmatorul lucru: o federatie nu poate sa existe fara antrenorii si sportivii ei. Tot ceea ce trebuie sa faca o federatie este sa lucreze in sprijinul membrilor sai. Daca sportivul si antrenorul sunt multumiti, atunci vom avea si rezultate, ne vom putea promova si mai bine, deci vom fi mult mai vizibili. Vom putea si mai mult sa atragem copiii catre sport. Asa cum se intampla astazi cu fenomentul Halep. Este acelasi lucru care s-a intamplat in perioada Nadia, Hagi sau Elisabeta Lipa. Tenisul are un mare noroc cu rezultatele Simonei, pentru ca multa lume se duce acum sa faca tenis.

Rep: Liviu Dragnea, colegul dumneavoastra de guvernare, a lansat in dezbatere publica o noua strategie privind descentralizarea. Unul din capitolele distincte se refera la domeniul tineret si sport si vizeaza transferul la nivelul judetelor, respectiv al municipiilor a competentelor privind implementarea politicilor nationale si reglementarilor in domeniul tineretului si sportului. Sunteti de acord cu aceasta strategie? Ce inseamna mai exact?

Gabi Szabo: Sunt de acord, iar eu sunt una care nu am vorbit de ieri de azi despre descentralizare. Un exemplu care imi place este cel din Franta. Tot sportul este regionalizat, in sensul ca fiecare regiune stie foarte bine ce sporturi dezvolta si de ce infrastructura are nevoie. Ei au mini ministere regionale care distribuie banii si controleaza mult mai atent sportul la nivel regional. Asta as vrea sa vad si in Romania. Imi este foarte greu ca de aici, din Bucuresti, sa gestionez ce se intampla cu o baza sportiva de nu stiu unde din tara. De asemenea, sportul trebuie sa fie al comunitatii. Daca de exemplu, comunitarea vrea sa dezvolte tenisul sau canotajul. Atunci ne va fi si noua mai usor sa gestionam intreaga activitate, inclusiv taberele sportive pe care noi le avem sub umbrela ministerului.

Atata timp cat eu voi fi la MTS, nu o sa dau nicio baza fara sa ma asigur ca nu va pleca din acel loc sau ca se vor intampla alte lucruri pe bazele noastre sportive. Descentralizarea este primul pas de reforma in sport. Cred ca trebuie sa facem si niste centre pilot in care sa vedem cum functioneaza in primii ani si de-abia apoi sa vorbim despre descentralizare in adevaratul sens al cuvantului. Imi este foarte greu acum sa imi imaginez ce se va intampla peste zece ani.

Rep: Sunt multi bani publici care pleaca in momentul asta din bugetele primariilor, al consiliilor judetene catre echipe profesioniste de fotbal si de handbal. Vi se pare normal fenomenul asta?

Gabi Szabo: Trebuie sa spun realitatea cu care se confrunta astazi sportul nu doar la nivel de Romania, ci la nivel de Europa. Depindem in proportie de aproape 100% de stat. Daca in Romania maine statul n-ar mai investi un ban in sport, am merge acasa cu totii. Singurul sport profesionist din Romania este fotbalul, restul sunt doar pe hartie. Singura federatie din tara care functioneaza legal este la fotbal. Este adevarat ca a fost o neintelegere in legea 69/2000, ceea ce am facut acum doua saptamani a fost sa deblocam acest lucru, adica sa deschidem ca autoritatile locale sa poata sa finanteze sportul fara nicio problema si unde am definit foarte clar ce inseamna sportul de performanta in comparatie cu sportul general. Sportul este de interes national si nu general. La sportul de interes nationala intra selectia, performanta, pregatirea si participarea la competitiile interne si internationale. Adica eu, un ong, pot sa aplic un proiect la primarie si sa poata sa mi-l sustina ca este de interes general si ca o comunitate poate sa iasa si sa faca sport. Cel de performanta este insa de interes national. Lucrurile astea cu finantarile echipelor de fotbal ar trebui puse in discutie publica, sa vedem daca tot ce inseamna comunitatea este de acord cu acest lucru. Foarte multa lume poate sa se identifice cu echipa respectiva. Vin foarte multe memorii la MTS de ce se investeste mai mult in sportul respectiv in defavoarea celuilalt. La descentralizare se vor dezvolta sporturile pe care comunitatea vrea sa le dezvolte. Dupa sistemul piramida, fiecare federatie sa isi stie locul corect pe piramida, pe criterii extrem de clare, pe palmares. Prin descentralizare speram sa salvam mai ales sporturile individuale prin federatii.

Rep: Handbalul romanesc a adoptat o ampla strategie de rebranding ("Dacii pe semicerc"), prin care spera sa atraga publicul alaturi de sport. V-ati gandit la o campanie prin care mai multe sporturi sa intre intr-un astlfe de proces de schimbare a imaginii?

Gabi Szabo: Am fost la Cheile Gradistei, am avut doua zile de cursuri intense unde am avut sefi din companii. Am avut ca scop sa invatam impreuna cum sa ne modernizam. Una din marile probleme ale federatiilor este aceea ca nu au departamente de marketing si comunicare. Acestea trebuie sa le vanda povestea, nu doar imaginea. Sportul este o poveste care genereaza povesti la randul lui. Nu stim sa ne vindem, nu avem oameni pregatiti la marketing si comunicare. Felicit federatia de handbal pentru rebranding, dar nu e singura. In 2005, la Federatia de Atletism s-a intamplat ceva asemanator, mai exista un exemplu la rugby. Week-end-ul trecut, 6000 de oameni au venit sa vada meciul Romaniei cu Georgia la rugby. Mi-a placut foarte mult. De asemenea, la gimnastica se misca lucruri, are federatia un parteneriat important.

Rep: Gazeta Sporturilor a scris anul trecut ca l-ati sustinut pe Alin Petrache in cursa pentru sefia COSR. E un personaj controversat, fost parlamentar PSD, tatal sau a fost membru al celebrei triplete Petrache-Bittner-Cocos. De ce e el potrivit in aceasta functie?

Gabi Szabo: Eram abia pusa pe scaunul de ministru, imi murise tata, trei luni am stat langa tatal meu in spital, abia l-am ingropat si am venit chiar cu o zi inainte de alegerile de la COSR. Deci mi s-a parut putin prea mult sa spuna ca eu Gabi Szabo detin, nu stiu, fraiele puterii in sport si pot sa pun la COSR pe cine vreau eu. Eu am fost echidistanta si chiar i-am rugat pe colegii mei din minister sa fie la fel. Indiferent cine ocupa postul avea toata deschiderea mea. Pentru ca nu puteam sa-l sustin pe Alin Petrache in defavoarea lui Octavian Bellu sau a Elisabetei Lipa. Eu comunic foarte bine cu COSR-ul si felul meu de a fi este foarte deschis.

Rep: Care este parerea dumneavoastra despre ceea ce se intampla la clubul de fotbal Steaua Bucuresti, despre problemele cu sigla si palmaresul?

Gabi Szabo: Coincidenta faca ca George Boroi, comandantul clubului Steaua, mi-a fost coleg foarte multi ani la lotul national de atletism. Chiar m-am intalnit cu el pe problema siglei. Este o problema care tine de Ministerul Apararii si de clubul Steaua. Imi este foarte greu sa vorbesc acum. Trebuie sa se gaseasca o cale de mijloc si sa se ajunga la o intelegere. Stim foarte bine ca in Romania sunt trei cluburi de notorietate atat nationala cat si internationala: Steaua, Dinamo si Rapid.