Frumusetea sportului este ca poate fi practicat de catre oricine. Cu toate acestea, modul in care acelasi sport este practicat de persoanele cu bani si de cele obisnuite difera. Persoanele cu o avere de cel putin 30 de milioane de dolari nu sunt multumite doar sa "bata mingea" pe un camp, relateaza bbc.com.

Campionat de YachtingFoto: Yacht Club Romania

Ele isi fac abonamente la cluburi exclusiviste si cumpara echipamentele cele mai scumpe. "Persoanele cu bani doresc sa isi petreaca timpul cu alte persoane cu bani. Sportul deschide usi si ii ajuta sa isi creeze contacte", sustine Thomas Corley, autorul cartii "Obiceurile bogatilor", citeaza Mediafax.

Persoanele cu foarte multi bani practica aceleasi sporturi ca si persoanele obisnuite, dar nu le practica in acelasi mod sau din aceleasi motive.

Golf

Pentru a practica golful ai nevoie de o crosa, o minge si un teren. Cu toate acestea, bogatii lumii nu doresc sa isi petreaca ziua cu oameni obisnuiti pe un teren public.

Ei prefera sa cheltuie sume mari de bani pentru a deveni membri ai cluburilor exclusiviste, acolo unde joaca golf si iau pranzul cu cei cu averi asemanatoare cu ale lor.

"Nu ai nevoie de sume mari de bani pentru a juca golf, dar daca vrei sa faci parte dintr-un club poate costa sute de mii de dolari pentru a fi primit", declara David Friedman, presedintele Wealth-X, o firma din Singapore care cerceteaza stilul de viata al persoanelor cu venituri mari.

Ski

Desi schiatul poate fi practicat de persoanele cu un nivel mediu, atunci cand vrei sa schiezi pe o partie exclusivista, devine un sport scump.

Cei bogati pot lua un avion personal catre Courchevel (Franta) pentru a schia la nivel inalt. PrivateFly, o companie care organizeaza zboruri private, ii poate duce pe cei cu dare de mana din Londra pana aproape de Aeroportul Chambery pentru 11.300 lire sterline (18.450 de dolari), trimitandu-i de acolo la Courchevel cu elicopterul pentru alte 1.900 de lire sterline (3.102 dolari).

Cei mai bogati dintre schiori vor sa aiba propria cabana si cel mai bun echipament, sustine Corley. Site-ul Prestige Property Group prezinta mai multe cabane de vanzare la preturi de cateva milioane de dolari.

De asemenea, miliardarii pot inchiria The Lodge, o cabana cu noua dormitoare aflata in Verbier (Elvetia), detinuta de compania Virgin a lui Richard Branson. Aceasta costa 43.304 dolari pentru trei nopti sau 101.039 dolari pentru o saptamana.

12% dintre persoanele cu venituri ridicate detin o casa de vacanta intr-o statiune de schi. Cei care nu detin sau nu inchiriaza o cabana stau intr-o statiune unde cazarea costa cateva mii de dolari.

"Nu multe persoane pot sa isi permita sa plateasca cel putin 1.000 de dolari pe noapte pentru cazare. Trebuie sa ai ceva avere pentru a sta in locurile de top", afirma Corley.

Kabbadi, sportul bogatilor indieni

Pentru persoanele cu bani, implicarea intr-un sport nu inseamna intotdeauna practicarea acestuia. Cativa milionari si miliardari prefera sa se implice prin detinerea unei echipe.

A devenit ceva obisnuit ca pasionatii de sport cu bani sa cumpere echipe de baschet sau de fotbal.

In India, un sport la moda, Kabbadi, le-a oferit bogatilor posibilitatea de a se confrunta. Kabbadi este o combinatie intre "Tag" si "Wrestling", care exista de zeci de ani in India, dar care a fost readus in atentia publica prin televizarea sa. Staruri de la Bollywood si persoane publice asista la meciuri.

Bogatii tarii detin propria echipa din Pro Kabbadi League.

Navigatul

Multe persoane cu bani iau contact cu navigatul o data la cativa ani, atunci cand sportul este transmis la televizor in timpul Jocurilor Olimpice de Vara sau in timpul Cupei Americii, atunci cand echipa Oracle se intrece cu grupuri conduse de miliardari din intreaga lume.

Cercetarea lui Corley arata ca 38% dintre persoanele cu venituri foarte mari navigheaza si "adora acest lucru". "Este aproape ca meditatia", explica Thomas Corley, dar unii miliardari fac din asta o competitie cu alti miliardari.

Daca cei cu venituri medii pot sa cumpere o barca mica la mana a doua cu cateva sute de dolari, cei cu venituri foarte mari cheltuie sute de mii, chiar milioane pentru a cumpara iahturi.

Calaritul

Pentru cele mai multe persoane, calaritul este o activitate pe care o practica o data pe an, in vacanta din timpul verii. Pentru bogatii lumii, caii sunt o pasiune scumpa.

Cursele de cai sunt de secole un sport popular printre membrii regalitatii si persoanele cu foarte multi bani. Din acest motiv, cursele de cai au fost denumite "sportul regilor".

Principalul motiv pentru care cursele de cai sunt destinate celor cu averi mari este faptul ca ai nevoie de multi bani pentru a cumpara un cal de curse.

In septembrie, Asociatia Keenland, o organizatie din Kentucky care vinde cai, a vandut 13 manzi cu cel putin 1 milion de dolari, doi dintre acestia fiind vanduti cu 2.2 milioane dolari.

Proprietarii trebuie sa plateasca o persoana care sa aiba grija de cal - ceea ce costa in jur de 37.000 de dolari pe an -, costurile veterinare, mancarea etc. Costurile pot ajunge si la 100.000 de dolari pe an pentru intretinerea unui cal.

sursa: Mediafax