Un belgian in varsta in varsta de 95 de ani, care era considerat "cel mai batran atlet" al regatului, a decedat marti prin eutanasiere, dupa ce a "sarbatorit" cu o zi in urma plecarea sa din lume alaturi de o suta de prieteni, cu un pahar de sampanie in mana, scrie AFP.

Presa flamanda a acordat un spatiu larg deciziei lui Emiel Pauwels, care afirmase luni ca nu are "niciun regret sa plece" si ca nu ii este "absolut deloc frica de moarte".

Fotografiile publicate marti il arata, zambitor, petrecand alaturi de familia sa, de prieteni si de membrii clubului sau de atletism, reuniti la domiciliul sau. "Este cea mai frumoasa sarbatoare din viata mea", declarase el.

"Cine nu vrea sa sfarseasca cu sampanie alaturi de ai sai?", s-a intrebat el. "Cand doctorul va face injectia, voi parasi aceasta lume cu sentimentul ca am trait bine", a adaugat el, potrivit cotidianului Het Laatste Nieuws. "Pentru ce as plange atunci cand imi reintalni multi prieteni si apropiati, inclusiv sotia mea, in paradis?".

Emiel Pauwels a primit marti injectia mortala la domiciliul sau din Bruges, cu fiul sau Eddy aflat langa el.

A muri in acest fel "a fost dorinta tatalui meu, dar e dificil sa te gandesti ca este ultima oara cand putem fi impreuna", declara acesta, luni.

Emiel Pauwels era tintuit la pat de cateva luni de un cancer la stomac in faza terminala.

Starea de sanatate a acestui sportiv desavarsit s-a inrautatit de la ultima sa performanta, castigarea titlului de campion al Europei la veterani la proba de 60 de metri, la campionatele mondiale de atletism in sala din martie 2013.

Decesul sau aminteste de cel al chimistului belgian Christian de Duve, premiul Nobel pentru medicina in 1974, care a ales sa fie eutanasiat in mai 2013 la varsta de 95 de ani. "Moartea, ar fi mult sa spun ca nu ma sperie, dar nu imi este frica de ce este dupa pentru ca nu cred" in viata de apoi, afirma el, pentru Le Soir.

Belgia este una dintre rarele tari care au legalizat eutanasia, sub anumite conditii, din 2002. Recent, Senatul a decis sa o extinda si pentru minorii afectati de o boala incurabila, dar textul nu a fost inca aprobat de deputati.