Presedintele american Barack Obama a anuntat marti ca nu va merge la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, Rusia. Agentia rusa RIA Novosti califica refuzul liderului de la Washington de a merge la Soci si decizia de a include a doi sportivi care si-au recunoscut in mod public homosexualitatea in delegatia oficiala drept o lovitura data Rusiei ca raspuns la controversata lege anti-gay.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Casa Alba a anuntat ca fosta campioana de tenis Billie Jean King si medaliata olimpica la hochei Caitlin Cahow, ambele gay, vor fi incluse in delegatia americana ce va participa la ceremoniile de deschidere si inchidere ale JO in februarie.

Pentru prima data de la Jocurile Olimpice de Vara din Sydney din 2000, presedintele american, vicepresedinte si prima doamna vor absenta din ambele delegatii.

Motivul oficial al absentei ca pprogramul lui Obama va fi prea incarcat pentru a putea asista la Jocuri, dar ca delegatia "reprezinta diversitatea reprezentata de Statele Unite ale Americii". Presa americana scrie insa ca absenta este de fapt un boicot.

"Toti membrii delegatiei noastre se disting prin prisma reusitelor lor in serviciul in slujba guvernului, in activismul civic si in sport", a precizat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Shin Inouye, intr-un comunicat.

Astfel, SUA se vor alatura Frantei si Germaniei, care au decis la randul lor sa nu trimita inalti reprezentanti guvernamentali la Jocurile Olimpice.

Cu toate ca Obama nu a comentat in mod direct cu privire la motivele acestei decizii, includerea unor atleti ce nu isi ascund homosexualitatea sugereaza ca asa-numita propaganda ruseasca anti-gay reprezinta cel putin o parte din motivul refuzului de a participa.

Legislativul rus a aprobat o lege in iunie prin care a interzis promovarea relatiilor sexuale netraditionale in fata minorilor, suscitand reactii internationale si temeri referitoare la siguranta atletilor si spectatorilor gay prezenti la JO de la Soci.

Comitetul Olimpic International a declarat ca are incredere in faptul ca legea nu va pune in pericol siguranta participantilor la Jocuri.