​Proba masculina de sabie pe echipe, in care Romania este vicecampioana olimpica si mondiala, a fost scoasa din programul Jocurilor Olimpice din 2016, in urma votului de vineri al Congresului Federatiei Internationale de Scrima de la Paris, conform principiului rotatiei instaurat incepand cu JO-2008, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la Jocurile Olimpice din 2008, FIE scoate prin rotatie cate doua probe pe echipe la fiecare editie, pentru a se incadra in limita de zece discipline. Vineri, Congresul FIA a decis sa continue traditia rotatiei, eliminand din programul JO de la Rio de Janeiro probele pe echipe de sabie masculin si de floreta feminin.

La Beijing, nu au fost incluse probele de floreta masculin si de spada feminin, iar la Londra cele de spada masculin si de sabie feminin.

Criteriile de calificare la JO din 2016 vor ramane neschimbate fata de competitia de la Londra. FIE a mai stabilit ca urmatoarele doua editii ale Campionatelor Mondiale sa aiba loc in Rusia, la Kazan (2014) si Moscova (2015). Sofia ar fi trebuit sa organizeze CM de anul viitor, dar capitala Bulgariei s-a retras din motive financiare.

Echipa Romaniei, formata din Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, Ciprian Galatanu, a cucerit medalia de argint la Campionatele Mondiale de scrima de la Budapesta, din luna august. În 2012, Rares Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu si Alexandru Sireteanu au obtinut tot locul 2 in aceeasi proba din cadrul JO de la Londra.

In cadrul unei gale desfasurate dupa Congresul FIE de la Paris, Ana Maria Branza, locul 1 in clasamentul federatiei de specialitate, a primit trofeul pentru cea mai buna spadasina in 2013. In acest an, Branza a fost campioana europeana la individual, vicecampioana europeana cu echipa, ambele medalii fiind cucerite la Zagreb, si medaliata cu bronz la CM de la Budapesta, tot cu echipa.

Congresul FIE a avut loc chiar in ziua in care s-au implinit o suta de ani de la fondarea federatiei internationale.