​Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a aprobat, vineri, noul Cod Antidoping, care va intra in vigoare in 2015 si care prevede sanctiuni mai dure in cazul incalcarii intentionate a acestor reguli, informeaza Mediafax.

Control antidopingFoto: AGERPRES

"Comitetul fondator a fost in unanimitate de acord pentru aprobarea si punerea in aplicare a Codului" - John Fahey, presedintele WADA.

Aceasta a treia versiune a Codului mondial, care se va aplica de la 1 ianuarie 2015, aduce schimbari importante in privinta sanctiunilor, dubland de la doi la patru ani durata suspendarii sportivilor la prima abatere.

Primul Cod, intrat in vigoare in 2004, instaura o pedeapsa de doi ani de suspendare pentru prima abatere si o suspendare pe viata in caz de recidiva, dar exista o anumita nedreptate prin punerea la egalitate a sportivilor care consumau canabis si a celor care foloseau EPO.

Codul a fost reviziuit prima data in 2009, extinzand spectrul de sanctiuni, cu posibilitatea de a se tine cont de circumstante atenuante sau agravante.

Versiunea 2015 inaspreste pedepsele, fixand la patru ani perioada de suspendare pentru prima incalcare a Codului, daca sportivul nu reuseste sa convinga instantele disciplinare ca nu a facut-o intentionat.

Noul Cod va permite WADA de a efectua propriile investigatii, ceea ce nu era posibil inainte, si ofera posibiltatea autoritatilor antidoping sa acorde mai multa atentie anturajului sportivilor, cum ar fi medici si antrenori, care ii incita sau ii ajuta pe atleti sa se dopeze.