Cu inaltimea sa de 1,96m, Usain Bolt nu este un model de aerodinamica. El detine totusi recordul mondial la 100 metri, o performanta care a fost analizata si de fizicieni, demonstrand extraordinara putere pe care o degaja, scrie AFP. Potrivit modelului dezvoltat de echipa lui Jorge Hernandez (Universitatea autonoma din Mexic), timpul de 9,58 secunde realizat de Bolt la Berlin a necesitat o forta medie de 815,8 newtoni. Iar atletul jamaican a atins o viteza maxima de 12,2 metri pe secunda. Dar, potrivit cercetatorilor, cel mai uluitor lucru in aceasta performanta este faptul ca cea mai mare parte a fortei dezvoltate de Bolt a fost anulata de rezistenta aerului.

Usain BoltFoto: www.london2012.com

Tinand cont de altitudinea pistei din Berlin, temperatura din momentul cursei si profilul lui Bolt, cercetatorii au calculat ca a existat un "coeficient de rezistenta" de 1,2, altfel spus este mai putin "aerodinamic" decat omul mediu.

Potrivit acestor calcule, Bolt a dezvoltat 81,58 kJ de energie in cele 9,58 secunde ale curei, dar doar 7,79% din aceasta energie a servit miscarii. Tot restul (92,21%) a fost absorbit de rezistenta.

Cercetatorii au mai calculat ca Bolt a avut o putere maximala de 2.619,5 watti dupa doar 0,89 secunde, atunci cand se afla la jumatate din viteza maximala, ceea ce arata efectul aproape instantaneu al rezistentei.

"Coeficientul de rezistenta pe care l-am calculat pune in evidenta capacitatile exceptionale ale lui Bolt. A fost capabil sa pulverizeze mai multe recorduri in conditiile in care nu e foarte aerodinamic", a comentat Jorge Hernandez.

Oamenii de stiinta au folosit datele Asociatiei internationale a federatiilor de atletism, care a inregistrat pozitia si viteza lui Bolt la fiecare zecime de secunda in timpul campionatului mondial din 2009.

Rezultatele sunt publicate vineri in revista European Journal of Physics, cu doua saptamani inaintea Mondialelor de la Moscova, unde Bolt se va alinia din nou in cursa de 100 m, dupa esecul sau din 2011.