Alpinistii romani Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan si Teo Vlad au reusit sa cucereasca, vineri, varful pakistanez Nanga Parbat, inalt de 8125 m, situat la capatul vestic al muntilor Himalaya, informeaza Agerpres.

Alpinistii romani au cucerit varful Nanga Parbat din HimalayaFoto: torok.ro

Potrivit site-ului expeditiei, echipa de alpinisti romani a reusit, in premiera romaneasca, ascensiunea varfului Nanga Parbat pe ruta Schell, fata Rupal, iar in timpul ascensiunii nu s-a folosit oxigen suplimentar sau serpasi, "baietii echipand ei singuri integral ruta, fiind si singura expeditie de pe munte".

"Zsolt cu Aurel si Teo au pornit in ascensiune de la cota de 7500 m, la ora 4.00 dimineata (vineri, n.r.), iar Marius a pornit la ora 1.00, el si fiind cel care a ajuns primul pe varf, urmat de Aurel, iar apoi de Zsolt", se arata pe site-ul expeditiei.

"Vremea este buna, bate putin vantul, iar diseara va fi luminat si de lumina lunii. Cand am vorbit cu el la telefon era foarte fericit si mi-a descris peisajul de vis 'ca din avion', cu mare de nori, iar in departare a vazut K2-ul, unde a fost in 2010. Marius cu Aurel sunt deja mai jos, iar Teo in functie de cum avanseaza e posibil sa faca un bivuac la intoarcere sau sa coboare pana la tabara de la 7500 m. Multumim tuturor celor care s-au implicat in rezolvarea securitatii alpinistilor nostri, Guvernului Republicii Pakistan, Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei si in special domnului Emilian Ion - Ambasadorul Romaniei la Islamabad, care s-a interesat in permanenta de situatia echipei", se arata in mesajul postat de site-ul www.torok.ro.

Varful Nanga Parbat este considerat intre alpinisti ca unul dintre piscurile cele mai grele de escaladat, fiind al noualea varf ca inaltime din lume.