​Alpinisti utilitari de profesie, bucurestenii Paul Barbelian si Daniel Halanga (27 de ani) vor pleca la finalul lunii mai intr-o calatorie la care multi doar viseaza. Cei doi vor trece pe biciclete prin 7 capitale europene (vor fi 8 tari in total) si vor ajunge la 4 mari: Marea Baltica, Marea Nordului, Marea Celtica si Marea Mediterana. "Vom pedala 6000 de km, vom promova tricolorul si vom incerca sa aratam ca Romania inseamna deteminare, viziune si victorie cu zambet", au spus cei doi temerari pentru HotNews.ro.

Cum a inceput totul? Cu un apetit vesnic pentru aventura, Paul si Daniel au inceput prin a parcurge diferite trasee in tara. Au facut pedaland Transfagarasanul, Culoarul Rucar-Bran si Barajul Vidraru.

Simtind ca nu este de ajuns, Paul Barbelian (n.r. el a fost cu ideea) i-a propus colegului de calatorie un proiect mult mai indraznet - sa plece cu bicicletele prin Europa.

"Initial, m-am gandit sa fac un traseu pana la Marea Nordului, dar cand am aflat ca Dan vrea sa vina cu mine, am zis ca ar fi frumos sa facem o excursie mai lunga. De aici a plecat ideea unui proiect mai elaborat, care se poate face cunoscut si prin care se pot dezvolta si alte idei, prin care sa fie implicati cat mai multi oameni. Vrem sa fim un exemplu pentru biciclistii romani, sa incurajam acest fel de a calatori, socializa, a intra in contact cu alte culturi, a-ti mentine trupul si mintea sanatoase" - Paul Barbelian.

"Cu siguranta sunt romani care au mai facut sau fac ture prin Europa, dar noi am vrea sa incurajam si mai multi romani sa faca sport, sa iasa din stilul de viata si sa inteleaga necesitatea miscarii. Vrem ca anual sa organizam un eveniment de acest gen: ture interne sau externe pe bicicleta, catarare pe un varf sau trasee montane, alte activitati extreme . Suntem convinsi ca vom atrage multi participanti la astfel de ture, daca va auzi cat mai multa lume de noi" - Paul Barbelian.

O altfel de vacanta

"Vrem sa aratam oamenilor ca vacanta o poti transforma in ceva mult mai interesant decat calatoritul cu avionul, statul la hotel si totul aranjat. Un pic de aventura ne poate scapa de stresul acumulat la munca, iar satisfactia este mult mai mare cand faci totul cu picioarele tale" - Paul Barbelian si Daniel Halanga.

Cum va arata traseul

Plecarea se va face din Oradea, la finalul lunii mai. Alegerea nu a fost una intamplatoare, cei doi incercand astfel sa evite Carpatii si "epuizarea fizica".

Vor trece pedaland prin Ungaria, Austria, Cehia (vor fi vizitate capitalele acestor tari), iar apoi vor ajunge in Berlin. Astfel, va fi atins primul obiectiv - Marea Baltica, in Zingst (Germania).

Traseul va fi continua in directia Hamburg, iar de acolo vor ajunge la Marea Nordului, cel de-al doilea obiectiv (Hvide Sande - Danemarca).

Al treilea punct de atins va fi Marea Celtica - Pluaurzel (Franta), iar de acolo se va trece prin Olanda si Belgia si capitalele lor.

Ultimul obiectiv va fi Marea Mediterana, la Narbonne, Franta. Intoarcerea in tara se va face cu trenul sau cu avionul, in functie de bugetul existent la acel moment.

Principalele obiective:

Marea Baltica - Zingst, Germania.

Marea Celtica - Plouaurzel, Franta.

Marea Nordului - Hvide Sande, Danemarca.

Marea Mediterana - Narbonne - Franta.

Vor trece prin urmatoarele capitale europene:

Budapesta, Viena, Praga, Berlin, Amsterdam, Bruxelles si Paris.

Cei doi au si o pagina de Facebook unde poate fi urmarita toata calatoria.