Alpinistul Horia Colibasanu a pornit pe 8 aprilie intr-o expeditie pe varful Lhotse (8.516 metri) din masivul Himalaya, in ceea ce se vrea o noua premiera pentru alpinismul romanesc. Colibasanu a escaladat pana in prezent cinci optmiari (varfuri de peste 8000 de metri). Expeditia pe varful Lhotse va reprezenta o adevarata provocare, intrucat partea sudica a muntelui are pereti verticali de 4000 de metri, fiind una dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume, la care s-au incumetat doar profesionistii in alpinism.

Horia ColibasanuFoto: Arhiva personala

De asemenea, Colibasanu nu va folosi oxigen suplimentar si nici ajutorul serpasilor, ascensiunea fiind una rapida, in stil aplin, bazata pe forta fizica si mentala. Alpinistul roman va fi insotit in aventura sa, la urcarea spre varf, de slovacul Peter Hamor, care are in palmares zece varfuri de peste opt mii de metri si de romanul Justin Ionescu, experimentat in escalada si ascensiuni tehnice.

Horia Colibasanu are 32 de ani si este din Timisoara. De profesie este medic stomatolog iar alpinismul il practica din 1998.

In 2004, a fost primul roman care a urcat pe K2 (8.611m). In 2006, a urcat in premiera pentru Romania pe Manaslu (8.163m), iar in 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167m), de asemenea o premiera romaneasca. Tot el a fost si primul roman care a urcat pe Annapurna (8.091 m), in 2010, aceasta expeditie fiindu-i dedicata prietenului sau spaniol, alpinistul Inaki Ochoa de Olza, care a decedat acolo in timpul unei expeditii comune, in 2008. Ultimul varf himalayan pe care a urcat, in 2011, a fost Makalu (8.463 m).

Lhotse, al patrulea varf din lume ca inaltime, este situat la granita dintre Nepal si China, aproape de varful Everest.