Romania a ocupat locul 8 in clasamentul final al Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013 de la Brasov, cu 1 medalie de aur si 2 de argint, in timp ce Rusia s-a clasat pe primul loc cu 22 de medalii, 11 de aur, 7 de argint si 4 de bronz, informeaza Agerpres.

Medaliile noastre au fost cucerite de Emil Imre, la short-track, in probele de 500 m (argint) si 1.000 m (aur). O alta medalie de argint a fost obtinuta de Dorottya Buzas la biatlon in proba de 6 km sprint.

In clasamentul final neoficial pe medalii, Rusia (11-7-4) a fost urmata de Germania 6-7-3, Franta 4-3-5, Slovenia 3-3-4, Austria 2-4-6, Italia 2-4-2, Norvegia 2-2-2, ROMANIA 1-2-0, Polonia 1-1-2, Ucraina 1-1-1, Elvetia 1-0-3, Finlanda 1-0-1, Cehia 1-0-0, Marea Britanie 0-1-0, Lituania 0-1-0, Belarus 0-0-1, Estonia 0-0-1, Olanda 0-0-1.

Un numar de 18 din cele 45 de tari participante au reusit sa cucereasca medalii la FOTE 2013.

Ceremonia de inchidere a celei de-a 11-a editii de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) a avut loc vineri, la Medal Plaza, in Poiana Brasov, prilej cu care a fost coborat drapelul olimpic de pe catarg si a fost stinsa flacara olimpica, relateaza Agerpres.

Festivitatea a debutat cu defilarea tuturor celor 45 de steaguri ale statelor participante, dupa care a urmat cuvantul primarului de Brasov, George Scripcaru, presedintele Comitetului de organizare.

El a multumit colaboratorilor si a subliniat importanta festivalului: ''Am inceput acest proiect, prin anul 2006, alaturi de Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Multi nu credeau ca vom reusit, dar am ajuns cu bine la final. Vreau sa multumesc autoritatilor guvernamentale si locale din Brasov, Predeal si Rasnov, pentru implicare, tuturor voluntarilor. Pentru Romania, acest eveniment inseamna mult ca imagine, infrastructura si implicare a tinerilor''.

In continuare, Patrick Hickey, presedintelui Comitetelor Olimpice Europene (EOC), a declarat competitia inchisa: ''Dragi tineri, multumesc pentru faptul ca ati transformat acest festival intr-un eveniment magnific. Declar inchisa a 11-a editie de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European''.

Dupa stingerea flacarii olimpice, a fost coborat de pe catarg steagul olimpic. El a fost predat de George Scripcaru presedintelui EOC. Acesta l-a inmanat reprezentantilor Austriei si Liechtensteinului, gazdele editiei a 12-a a FOTE din anul 2015, Karls Stoss si respectiv Leo Kranz. In cuvantul sau, Leo Kranz a felicitat tara noastra pentru organizare, iar Karls Stoss a chemat tinerii sportivi la viitoare editie FOTE: ''Multumim Romania! Ne vedem peste doi ani in Austria si Liechtenstein!''

Ceremonia s-a terminat cu un foc de artificii multicolor, la care au asistat in afara de sportivi, antrenori, oficiali si jurnalisti, numerosi turisti aflati la Poiana Brasov.

Festivalul Olimpic al Tineretului European s-a desfasurat in judetul Brasov, la Predeal (schi fond si snowboard), Cheile Gradistei-Fundata (biatlon), Poiana Brasov (schi alpin, patinaj artistic si short track), Brasov (hochei) si Rasnov - Valea Carbunarii (sariturile cu schiurile).

Cei mai multi competitori se vor putea revedea si la viitoare editie FOTE de peste doi ani, fiind inca la varsta junioratului.