VIDEO Interviul in care Lance Armstrong recunoaste ca s-a dopat a fost facut public. Armstrong: "Era imposibil sa castigi Turul Frantei de 7 ori la rand fara sa te dopezi"
Intrebat de Oprah daca a luat substante interzise, Lance Armstrong a raspuns afirmativ, confirmand apoi ca a luat EPO si alte produse.
In interviul difuzat pe site-ul lui Oprah, Lance Armstrong a marturisit si de ce nu a spus adevarul pana acum. "Pentru cei mai multi oameni e prea tarziu si asta e din vina mea. Vad situatia ca pe o minciuna mare care s-a repetat de multe ori".
"Era posibil sa castigi fara sa te dopezi?", l-a mai intrebat Oprah.
"In acea generatie, nu. Nu eu am inventat cultura asta, dar nici nu am incercat sa o opresc", a raspuns Armstrong.
"Voiam sa castig cu orice pret. Cand am fost diagnosticat cu cancer, as fi facut orice ca sa supravietuiesc. Am adoptat atitudinea asta si in ciclism, cu orice pret, iar asta nu a fost un lucru bun", a explicat Lance Armstrong.
Lui Armstrong i-a fost prezentat discursul pe care l-a sustinut dupa ultimur Tur al Frantei castigat, in 2002, in care ii acuza pe cei care spun despre el ca se dopeaza. Fostul ciclist a recunoscut acum ca se simte ridicol pentru acel discurs si ca ceea ce e si mai ingrozitor e faptul ca nu simtea ca triseaza.
Pe de alta parte, fostul ciclist a precizat ca nu a mai luat substante interzise dupa reintoarcerea in circuit, in 2005, si a negat ca si-ar fi obligat coechipierii sa se dopeze.
Anul trecut, dupa o ancheta a USADA, care a descoperit ca fostul castigator al Turului Frantei s-a dopat sistematic, Federatia Internationala de Ciclism (UCI) i-a anulat lui Armstrong intregul palmares incepand cu 1 august 1998 si l-a suspendat pe viata din activitatea sportiva. Armstrong nu a contestat aceasta decizie.
Uniunea Ciclista Internationala a anuntat, in luna octombrie, ca i-a retras lui Lance Armstrong cele sapte titluri din Turul Frantei, dupa raportul (USADA) in care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic. Armstrong a castigat Marea Bucla intre anii 1999 si 2005. Lance Armstrong s-a retras definitiv din ciclism la inceputul anului 2011.
Fragment din interviul lui Lance Armstrong acordat prezentatoarei Oprah

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Raspuns valabil si pentru naenae.
Iar "junkie"? Glumesti, sper, daca echivalezi un consumator recreational sau dependent de droguri cu un asemenea sportiv. Sau poate faci parte dintre cei care au senzatia ca de fapt castigator e cel care se dopeaza mai tare.
Cati dintre cei care sariti pe el ati risca sa luati substante dopante stiind ca poti risca oricand sa ai o problema definitiva?
Apropos, substantele dopante nu-i cresc muschii ci doar ii permit sa se antreneze mai mult.
Omul a riscat si a fost prins.
Mai are rost sa vorbim de ceilalti alergatori de 100m sau alte sporturi.
Aproape toata generatia lui Carl Lewis a fost gasita dopata sau ca a folosit substante care mai tarziu au devenit interzise.
Nu are rost sa va agitati.
Sportul a devenit un business, o chestie pe bani si pentru bani gasim chiar si oameni care ucid.
Asta s-a riscat pe el si a fost prins. Tarziu, dar a fost prins.
e e intreaga masinarie de manageri, sponsori, "antrenori" care impinge ciclistii sa se dopeze. au doctori specializati in transfuzii de sange. au cabinete medicale clandestine (dar bine puse la punct) unde se duc in _timpul_ competitiei sau putin inainte si isi fac transfuzie cu sange puternic oxigenat.
Bine ca nici un fotbalist nu se dopeaza ;)
Ajuta si geneticul pana intr-un anumit punct, insa dopajul este cel care aduce medalia.
Si ce nu inteleg oamenii este ca dopajul este singura metoda prin care un om poate obtine mult mai mult de la corpul sau decat in mod normal.
Sportivul are vointa, dar corpul sau nu mai poate si atunci baga substante doping ca sa obtina mai mult decat se poate obtine in mod normal.
Multi dintre studentii foarte buni si chiar membri academici recunosc ca baga Ritalin, Modafinil, Aderall, Provigil sau chiar banalul Piracetam doar ca sa poata obtine rezultate foarte bune sau ca sa treaca de o sesiune de examene sau pur si simplu sa faca fata la job. Nimeni nu se va lua de acesti oameni!
Un sportiv care ia medicamente pentru distrofie musculara (de exemplu) va pica imediat analiza antidoping.
Sunt chiar curios cum se va examina cand sportivii vor recurge la procese de schimbare genetica pentru ca sa-si faca glandele sa produca mai mult testosteron sau alti hormoni care sunt produsi in mod normal de corpul uman. Presimt ca asta va fi directia deoarece au fost identificate genele raspunzatoare atat de masa musculara cat si de grasimea de pe corp.
Ma pun in pielea alora care au iesit pe locurile 10-20 si nu se dopau ... Ma intreb cum dracu te simti cand pierzi, si apoi afli dupa atatia ani, ca tu, cinstit erai mereu luat de drogati.
Chiar rusine!
Dar nu e ceva nou. Se stiau de mult aceste lucruri, doar ca nu erau confirmate. Si probabil ca toti cei din primele locuri se "drogau"
de ce crezi ca nu au acordat medaliile luate lui Armstrong altcuiva?
pacat ca tinerii sunt prostiti cu ideile despre ,,binefacerile'' practicarii sportului, care ar trebui sa ramina ce a fost initial, un hobby, un divertisment practicat in timpul liber.
In momentul cand ligamentele tale se fac bucati, meniscul "zbiara" de durere si cand plamanii nu te mai ajuta realizezi ca nu ai alta solutie decat sa ramai in joc.
Parintii cand isi dau copii la sport ar face foarte bine sa inteleaga care este diferenta dintre sportul de performanta si sportul de recreere si dezvoltare fizica.
Ar trebui sa inteleaga care este diferenta dintre placerea egoista de a castiga o cupa sau medalie si placerea de a alerga sau a juca un meci.