Fostul ciclist Lance Armstrong a recunoscut, intr-un interviu acordat prezentatoarei Oprah Winfrey ca s-a dopat in cariera lui care cuprinde sapte titluri in Turul Frantei, informeaza Mediafax. Interviul a fost difuzat abia joi, dar presa din SUA anunta deja de acum cateva zileca fosul ciclist si-a recunoscut culpa.

Lance Armstrong (Turul Californiei 2010)Foto: Reuters

Intrebat de Oprah daca a luat substante interzise, Lance Armstrong a raspuns afirmativ, confirmand apoi ca a luat EPO si alte produse.

In interviul difuzat pe site-ul lui Oprah, Lance Armstrong a marturisit si de ce nu a spus adevarul pana acum. "Pentru cei mai multi oameni e prea tarziu si asta e din vina mea. Vad situatia ca pe o minciuna mare care s-a repetat de multe ori".

"Era posibil sa castigi fara sa te dopezi?", l-a mai intrebat Oprah.

"In acea generatie, nu. Nu eu am inventat cultura asta, dar nici nu am incercat sa o opresc", a raspuns Armstrong.

"Voiam sa castig cu orice pret. Cand am fost diagnosticat cu cancer, as fi facut orice ca sa supravietuiesc. Am adoptat atitudinea asta si in ciclism, cu orice pret, iar asta nu a fost un lucru bun", a explicat Lance Armstrong.

Lui Armstrong i-a fost prezentat discursul pe care l-a sustinut dupa ultimur Tur al Frantei castigat, in 2002, in care ii acuza pe cei care spun despre el ca se dopeaza. Fostul ciclist a recunoscut acum ca se simte ridicol pentru acel discurs si ca ceea ce e si mai ingrozitor e faptul ca nu simtea ca triseaza.

Pe de alta parte, fostul ciclist a precizat ca nu a mai luat substante interzise dupa reintoarcerea in circuit, in 2005, si a negat ca si-ar fi obligat coechipierii sa se dopeze.

Anul trecut, dupa o ancheta a USADA, care a descoperit ca fostul castigator al Turului Frantei s-a dopat sistematic, Federatia Internationala de Ciclism (UCI) i-a anulat lui Armstrong intregul palmares incepand cu 1 august 1998 si l-a suspendat pe viata din activitatea sportiva. Armstrong nu a contestat aceasta decizie.

Uniunea Ciclista Internationala a anuntat, in luna octombrie, ca i-a retras lui Lance Armstrong cele sapte titluri din Turul Frantei, dupa raportul (USADA) in care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic. Armstrong a castigat Marea Bucla intre anii 1999 si 2005. Lance Armstrong s-a retras definitiv din ciclism la inceputul anului 2011.

Fragment din interviul lui Lance Armstrong acordat prezentatoarei Oprah