Fostul ciclist Lance Armstrong urmeaza sa admita ca s-a dopat in timpul carierei, in interviul pe care il va acorda in casa sa din Austin, Texas lui Oprah Winfrey, a declarat pentru USA Today o sursa apropiata cazului. Armstrong insa nu va da detalii despre cum s-a dopat sau cine l-a ajutat.

Lance Armstrong dupa controlul antidoping din Turul Frantei (2002)Foto: Agerpres/AP

Armstrong a negat insistent ca s-a dopat, atacandu-i pe cei care l-au acuzat si numindu-i mincinosi. Insa in urma radierii palmaresului la Tour de France si pierderii celor 7 titluri, Armstrong, in varsta de 41 de ani, s-ar fi confesat unor apropiati ca vrea sa marturiseasca.

Unul dintre motive ar fi ca fundatia sa anti-cancer Livestrong ar putea fi afectata. Altul ar fi ca isi doreste sa fie primit inapoi in viata competitionala, pentru care insa este nevoie sa coopereze foarte mult cu oficiali din domeniul dopajului.

Aceasta recunoastere presupune riscul de a fi dat in judecata de cei care considera ca au fost inselati de ciclist. In plus, exista si un risc, mai putin probabil, sa fie pus sub acuzare intrucat in 2005 Armostrong a depus marturie sub juramant ca nu s-a dopat.

Anul trecut, dupa o ancheta a Agentiei Americane Antidoping (USADA), care a descoperit ca fostul castigator al Turului Frantei s-a dopat sistematic, Federatia Internationala de Ciclism (UCI) i-a anulat lui Armstrong intregul palmares incepand cu 1 august 1998 si l-a suspendat pe viata din activitatea sportiva. Armstrong nu a contestat aceasta decizie.

Interviul cu Oprah va fi transmis pe 17 ianuarie, insa va fi inregistrat inainte.