Lance Armstrong si-a dat demisia din functia de presedinte al organizatiei caritabile anti-cancer "Livestrong", informeaza Reuters. Cum si-a motivat Lance decizia: nu vrea ca activitatea fundatiei sa fie afectata de scandalul de dopaj in care este implicat cel supranumit "Texanul". De asemenea, americanii de la Nike au precizat ca renunta la parteneriatul cu fostul ciclist.

Lance ArmstrongFoto: Reuters

"Nu vreau ca activitatea fundatiei sa aiba in vreun fel de suferit, tocmai de accea am luat decizia de a demisiona", a declarat Lance Armstrong, intr-un comunicat de presa.

"In fata dovezilor aparent evidente de dopaj ale lui Lance Armstrong, nu puteam sa ramanem indiferenti. Se pare ca am fost indusi in eroare mai mult de un deceniu, iar acest lucru reprezinta o mare tristete pentru noi. Nike nu aproba consumul de substante care sa faciliteze performanta sportiva, iar in aceste conditii am decis reziliarea contractului cu Lance Armstrong", au precizat americanii de la Nike, in cursul zilei de miercuri.

Decizia producatorului de echipament sportiv vine la doar o saptamana distanta dupa ce USADA (Agentia Americana Anti-doping) a dat publicitatii un amplu raport in care Lance Armstrong este acuzat de dopaj.

USADA, o agentie cvasi-guvernamentala creata de Congresul American in 2000, l-a acuzat oficial pe Armstrong in luna iunie de dopaj precum si de faptul ca a facut parte dintr-o conspiratie cu alti membri ai echipelor. Alti cinci ciclisti au fost acuzati ca au consipirat cu Armstrong, pe o perioada de 14 ani, pentru a ascunde activitatea de dopaj.

Agentia a precizat intr-o scrisoare catre Armstrong ca are teste de sange din 2009 si 2010 care indica fara dubiu dopajul. In scrisoare, agentia spune ca alti 10 fosti colegi de echipa ai lui Armstrong vor depune marturie ca a folosit substante dopante in timpul tururilor din 1999 pana in 2005.

Fostul coechipier Floyd Landis, care a fost deposedat de titlul castigat la Turul Frantei, l-a acuzat pe Armstrong in 2010 nu numai ca a folosit astfel de substante - inclusiv EPO (Eritropoietina) si transfuzii, dar si ca i-a invatat pe altii cum sa o faca, fara a fi prinsi.

Armstrong nu a fost depistat niciodata pozitiv la vreun test anti-doping. In perioada 1999-2005, Lance Armstrong a castigat de sapte ori consecutiv Turul Frantei.