Anuntul privind radierea pe viata a lui Lance Armstrong din ciclismul profesionist nu a avut un impact negativ asupra fundatiei sportivului ce lupta impotriva cancerului, LiveStrong, care a primit, vineri, o cantitate record de donatii, informeaza AFP, citat de Mediafax.

Lance Armstrong dupa controlul antidoping din Turul Frantei (2002)Foto: Agerpres/AP

"Multumim tuturor sustinatorilor extraordinari ai Livestrong, din intreaga lume", a postat pe Twitter sportivul in varsta de 40 de ani. "Donatiile de vineri sunt de 25 de ori mai mari decat cele de joi. Multumesc, multumesc, multumesc!"

Doug Ulman, director executiv al fundatiei lui Armstrong, a declarat pentru postul ESPN ca vineri s-au facut 411 donatii in valoare totala de 78.000 de dolari. Intr-o zi obisnuita, se fac in jur de 45 de donatii in valoare totala de 3.200 de dolari.

Rutierul Lance Armstrong a primit interdictie pe viata si a fost deposedat de toate rezultatele sportive obtinute din 1998 pana in prezent, intre care si sapte victorii in Turul Frantei, a anuntat, vineri, Agentia Americana Antidoping (USADA).

Anuntul a survenit la scurt timp dupa ce rutierul, retras din activitate in 2011, a declarat ca renunta la lupta judiciara cu USADA, care il acuza de dopaj de-a lungul carierei sale.

Armstrong, care si-a reafirmat, joi, nevinovatia, a luat acesta decizie dupa ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins, luni, recursul formulat impotriva USADA, ceea ce a permis agentiei antidoping sa-si continue ancheta cu privire la sportivul de 40 de ani.

Agentia antidoping l-a acuzat pe Armstrong ca a utilizat substante interzise, printre care EPO si steroizi, precum si transfuzii sangvine, incepand din 1996. Americanul, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plangere la un tribunal federal incercand sa opreasca ancheta USADA, insa a pierdut.

Agentia antidoping din SUA a primit unda verde, la finalul lunii iunie, din partea unui comitet de experti independenti, pentru a-l pune oficial sub acuzare pe Armstrong si pe cinci colaboratori ai sai, printre care fostul sau director sportiv, belgianul Johan Bruyneel, si pe fostul preparator fizic al ciclistului american, Michele Ferrari.

Agentia sustine ca detine marturii care demonstreaza ca Armstrong si cinci dintre fostii sai colaboratori au fost implicati intr-o operatiune de dopaj, intre 1998 si 2011.