Ciclistul Lance Armstrong va pierde toate cele sapte titluri castigate in Turul Frantei din 1999 pana in 2005 si ii va fi interzis sa mai practice acest sport vreodata, a declarat joi agentia americana antidoping (USADA).

Lance Armstrong (Turul Californiei 2010)Foto: Reuters

Directorul general al USADA, Travis Tygart, a declarat pentru AFP ca Armstrong va fi deposedat de toate rezultatele obtinute de la 1 august 1998 pana acum. "Aceasta este o zi trsista pentru noi toti care iubim sportul si sportivii nostri".

Anuntul vine dupa ce ciclistul a anuntat ca nu va mai continua lupta sa juridica impotriva USADA care l-a acuzat de dopaj pe parcursul perioadei 1999-2005. Cazul nu este incheiat, insa Armstrong avea termen limita ziua de vineri pentru a declara daca va continua sau nu aceasta lupta.

Lance Armstrong la al 7lea titlu la Paris (2005)

Lance Armstrong la al 7lea titlu la Paris (2005)

Foto: Reuters

Armstrong, care si-a reiterat nevinovatia joi seara, a luat decizia de a nu continua lupta juridica dupa ce un tribunal federal din Texas a respins luni recursul sau impotriva USADA, care permite in acest mod agentiei antidoping sa-si continuie investigatia impotriva ciclistului.

"Vine un moment in viata fiecarui om cand trebuie sa spui: 'Gata, suficient' ('Enough is enough'). Pentru mine, acest moment este acum. Ma lupt cu acuzatiile ca am inselat si ca am beneficiat de un avanaj nedrept pentru a castiga cele sapte tururi din 1999. Astazi intorc pagina. Nu voi mai adresa aceasta problema indifierent de circumstante", a spus Armstrong pe site-ul sau, potrivit Reuters.

Fostul ciclist american a negat multa vreme aceste acuzatii si si-a pastrat pozitia joi in declaratia sa, subliniind ca nu exista nicio dovada fizica care sa sustina "ciudatele si ingrozitoarele acuzatii" ale lui Tygart.

Armstrong nu a fost depistat niciodata pozitiv la vreun test anti-doping.

USADA, o agentie cvasi-guvernamentala creata de Congresul american in 2000, l-au acuzat oficial pe Armstrong in luna iunie de dopaj precum si de faptulca a facut parte dintr-o conspiratie cu alti membri ai echipelor. Alti cinci ciclisti au fost acuzati ca au consipirat cu Armstrong, pe o perioada de 14 ani, pentru a ascunde activitatea de dopaj.

Agentia a precizat intr-o scrisoare catre Armstrong ca are teste de sange din 2009 si 2010 care indica fara dubiu dopajul. In scrisoare, agentia spune ca alti 10 fosti colegi de echipa ai lui Armstrong vor depune marturie ca a folosit substante dopante in timpul tururilor din 1999 pana in 2005.

Fostul coechipier Floyd Landis, care a fost deposedat de titlul castigat la Turul Frantei, l-a acuzat pe Armstrong in 2010 nu numai ca a folosit astfel de substante - inclusiv EPO (Eritroproietina) si transfuzii, dar si ca i-a invatat pe altii cum sa o faca, fara a fi prinsi.

Patru ciclisti participanti la editia 2012 a Turului Frantei, fosti coechipieri ai lui Lance Armstrong, au recunsocut ca s-au dopat si vor fi suspendati incepand de la finalul sezonului de Agentia Americana Antidoping (USADA). Americanii George Hincapie (BMC), Levi Leipheimer (Omega Pharma), Christian Vande Velde si David Zabriskie (ambii de la Garmin) vor fi suspendati sase luni incepand cu finalul sezonului, dupa ce recunoscut ca s-au dopat si au depus marturie impotriva septuplului castigator al Turul Frantei, Lance Armstrong.

In 2005, rutierul a fost acuzat pentru prima data de dopaj cu EPO de cotidianul sportiv francez L'Equipe, care se baza pe esantioane de sange presupuse a-i fi fost recoltate ciclistului in timpul Turului Frantei din 1999 si renalizate dupa perfectionarea metodelor antidoping.

Avocatii lui Armstrong sustin ca ciclistul "a trecut fiecare test antidoping care i-a fost administrat in cariera sa - un total de 500-600 teste, mai multe decat orice atlet in istorie", si ca cei care au competenta juridica in cazul acesta este Uniunea Internationala de Ciclism.

Armstrong, in varsta de 40 de ani, considerat multa vreme unul dintre cei mai mari ciclisti ai tuturor timpurilor, a revenit in ciclism dupa de a invins lupta cu cancerul testicular si a castigat de sapte ori la rand Turul Frantei (intre 1999 si 2005).

El s-a retras anul trecut si a ramas imaginea organizatiei caritabile anti-cancer "Livestrong".