Bradley Wiggins (Sky) a semnat duminica, pe Champs-Elysees, la Paris, prima victorie britanica in Turul Frantei, scrie AFP.

Bradley Wiggins, castigatorul Turului Frantei 2012Foto: Reuters

Coechipierul si compatriotul sau, campionul mondial Mark Cavendish, a castigat sprintul celei de-a 20-a si ultima etapa, devansandu-l pe slovacul Peter Sagan.

In clasamentul final, Wiggins l-a devansat pe colegul sau Chris Froome (3 min 21 sec) si pe italianul Vincenzo Nibali (3e a 6 min 19 sec).

Wiggins, in varsta de 32 de ani, s-a facut cunoscut initial pe pista. De trei ori campion olimpic la urmarire, a castigat sase medalii de aur la Campionatele mondiale pe pista.

In Turul Frantei, cea mai buna clasare a sa pana in prezent a fost un loc 4 obtinut in 2009.

Castigator a doua etape contra-cronometru (Besancon si Chartres), disciplina sa de excelenta, a rivalizat cu cei mai buni cataratori in etapele de munte. Doar Froome i-a fost superior, asteptandu-l ostentativ, in special in ultima etapa a Pirineilor, joia trecuta, la Peyragudes.

Strategia echipei Sky, care a favorizat clasamentul general, a lasat loc altor sprinteri. Germanul Andre Greipel a castigat trei etape si Peter Sagan a realizat un debut foarte bun - trei etape si tricoul verde in clasamentul pe puncte.

In ultima etapa, cu o lungime de 120 de kilometri, Cavendish s-a impus pentru a patra oara pe "Champs", un record.