O fosta campioana indiana la atletism este acuzata de prietena ei ca ar fi in realitate barbat si ca a violat-o de mai multe ori, afirmatii dezmintite categoric de sportiva, relateaza AFP.

Pinki Pramanik, care a castigat medalia de aur la stafeta 4X400 m la Jocurile Asiatice in 2006, a fost arestata joi seara la Calcutta (estul tarii).

"Am fost supusa le numeroase teste in cursul carierei de atleta. Pentru ce trebuie sa fiu supusa la alte teste ridicole?", a reactionat aceasta femeie in varsta de 26 de ani, citata de cotidianul Times of India.

"Am fost prinsa intr-o capcana", a declarat ea, pentru Calcutta Telegraph.

"Mi-a cerut 300.000 de rupii (circa 4.260 euro) dar am refuzat sa-i dau bani", a adaugat ea.

Prezumtiva victima, citata tot de Calcutta Telegraph, sustine insa ca "Pinki se da drept femeie dar in realitate este un barbat (...) Ma agresa in mod frecvent si m-a violat in mai multe randuri", spune ea, adaugand ca atleta i-a promis ca o sa o ia de sotie.

Prabir Roy, de la comisariatul din Calcutta, a declarat pentru AFP ca Pink Pramanik a fost arestata preventiv, fiind suspectata de violarea prietenei sale.

"A fost arestata si dusa la un spital public dar a refuzat sa efectueze un test medical", a precizat acesta.

Federatia indiana de atletism a precizat: "Nu stim daca acest dosar e legat de faptul daca este fizic un barbat sau este vorba de o schimbare hormonala de-a lungul unei perioade", potrivit secretarului federatiei, C.K. Valson, citat de agentia Press Trust of India.

"Trebuie sa asteptam raportul medical si concluziile dosarului", a adaugat acesta, refuzand sa faca alte comentarii.

In 2006, lumea indiana a atletismului a fost zguduita de scandalul "Santhi Soundarajan", o atleta al carei test de feminitate nu a fost concludent si care a trebuit sa returneze medalia de argint pe care o castigase la proba de 800 m femei la Jocurile asiatice din Doha (Qatar).

Polemica legata de genul sexual este adeseori legata de persoane care sufera de "sindromul de insensibilitate androgenica", o tulburare de diferentiere sexuala in urma careia femeile au caracteristici fizice masculine sau persoane genetic barbati sunt dotate cu organe genitale feminine.

Caster Semenya, din Africa de Sud, campioana mondiala in 2009 la 800 m, s-a aflat si ea in centrul unei polemici legata de sexul sau. Ea a trebuit sa stea pe tusa 11 luni, pana cand o ancheta legata de genul sau i-a permis sa revina in competitii.