Kevin Rushby, jurnalist la The Guardian, vorbeste in termeni laudativi despre Romania, tara pe care o vede o destinatie excelenta pentru cicloturismul in natura. Kevin a fost incantat de "salbaticia din Muntii Buzaului" si de "noptile sub cerul liber, in fan". "Experientele traite pe bicicleta au fost unice, iar surprizele descoperite in Romania au fost frumoase" - Kevin Rushby.

Kevin Rushby, cu bicicleta in Romania Foto: cyclingromania.ro

Romania, o tara a contrastelor

"Numele Romania imi aparea sub doua imagini cumva contradictorii. Pe de o parte, stau marturie cartile minunate scrise de William Blacker, un englez stabilit in Romania, Along the Enchanted Way si de Patrick Leigh Fermor, care insista asupra frumusetilor naturale si nu numai, in Between the Woods and the Water.

In acelasi timp, aveam imaginea tarii creata de catre ziarele si posturile TV britanice: copii orfani, Ceausescu si ale lui constructii comuniste, rromii alungati din Franta.

Cele doua fete ale Romaniei pareau, asadar, incompatibile, si ar fi trebuit sa cred ca, odata ajuns aici, ma voi afunda in neprevazut" - Kevin Rushby in materialul publicat in The Guardian.

Experiente placute in Buzau

Kevin a descoperit, pe bicicleta, pret de cinci zile, frumusetile din zona Buzaului. "Experientele traite au fost unice, iar surprizele descoperite aici au fost frumoase" - Kevin Rushby.

Jurnalistul englez a fost impresionat, printre altele, de satele izolate, de padurile salbatice, de traseele pentru bicicleta, de slujba de duminica de la manastirea "Ratesti" si de sarmalutele de mistret.

Excursia a scos la iveala misterioasele povesti despre chiliile scobite in stanca de la Alunis, frumusetile din zona Vulcanilor Noroiosi si tuica neaosa de pruna.

In expeditia din Romania (a avut loc in vara lui 2011), Kevin a fost insotit de Mircea Crisbasanu, de la "Cycling Romania", un pasionat al mersului pe bicicleta.

Cei doi au lasat masina in satul Berca (langa Buzau), iar traseul facut cu bicicleta a trecut prin satele Bozioru, Nehoiu, Gura Teghii si Lopatari. S-a mers pe bicicleta timp de patru zile, in timp ce o zi a fost rezervata drumetiilor din tinutul chiliilor rupestre de la Colti si Alunis.

Pentru o execursie de sapte zile (intra aici drumul de la Bucuresti pana in zona Buzaului, mancarea, cazarea, bicicletele si ghidul), Kevin a platit aproximativ 455 de euro.

Vezi aici materialul publicat de jurnalistul Kevin Rushby in The Guardian.