As incepe cu o intrebare… de incalzire: ca fost antrenor al Constantinei Dita, credeti ca aceasta isi va apara medalia olimpica de aur la JO de la Londra?

Antrenorul Valeriu TomescuFoto: V.T.

Cred ca nu e corecta intrebarea, deoarece anuleaza medalia olimpica obtinuta la Beijing, prin “asteptarea” unei noi exceptii la Jocurile Olimpice de la Londra. Constantina este singura campioana olimpica a Romaniei in proba de maraton, iar asta s-a intamplat la o varsta care a “demontat” orice bariera presupusa de oameni.

Constantina isi va apara titlul olimpic in felul ei, insa azi nu mai sunt la curent cu detalii despre pregatirea ei fizica pentru abordarea viitoarei curse olimpice. Cred insa ca, din punct de vedere psihologic, nu este motivata, asta si pentru ca Dinamo, clubul unde a activat, nu i-a platit inca premiul pentru aurul de la Beijing. Se ridica astfel o intrebare: pentru ce atata efort cand acesta nu este respectat si rasplatit?

La intrebarea asta, doamna Lipa (Elisabeta Lipa, presedinta a clubului Dinamo Bucuresti – n.r.) o sa incerce sa repete “scuze” penibile, care in realitate sunt nule, atata timp cat financiar ea nu a reusit, de aproape patru ani, sa ofere ”Cezarului ce este al Cezarului”. Romania nu-si respecta valorile si le umileste prin diferitele parghii pe care le are.

Revenind la principala dvs realizare profesionala de pana acum, aurul olimpic la Beijing, care au fost elementele acestui succes? si cum v-a schimbat asta viata?

Inainte de obtinerea aurului olimpic, am mai avut totusi 5 medalii la campionatele mondiale de atletism, de asemenea 5 recorduri nationale, locul 1 mondial in clasamentul IAAF de doua ori si top 3 mondial de alte patru ori. In ce priveste medalia olimpica…elementele de succes au fost direct proportionale cu expunerea avuta, prin participarea la cele mai importante competitii internationale, prin disciplina din timpul pregatirii. Au mai contat intelegerea mijloacelor moderne de antrenament, intelegerea si aplicarea principiilor de baza fiziologice/metabolice.

Acest succes mi-a schimbat evident viata, insa de asemenea m-a pus in situatii grele, deoarece pretentiile sunt mai mari azi, iar necesitatea sistemului romanesc fata de un specialist de calibrul meu este nula. Am primit din partea unui oficial al federatiei romane de specialitate o sugestie: sa imi gasesc o pozitie intr-un liceu si sa iau totul de la inceput. ”Umilinta” e un termen prea voalat ca sa pot explica ce am simtit auzind acest “sfat”!

Exista o reteta secreta a profesorului Tomescu? Care ar fi “filosofia” programelor dvs de antrenament?

Nu exista o reteta secreta, exista in schimb metodica antrenamentului sportiv, munca multa, disciplina, fiziologie, biochimie, anatomie. Programul de antrenament este intr-o continua “miscare” si schimbare/adaptare, influentata direct de capacitatea de efort a sportivului, de starea de sanatate etc. Iar toate acestea nu pot fi determinate decat printr-un buletin de analize, periodic repetat.

V-ati intors relativ recent in Romania. Cum ati fost primit si ce faceti acum pentru sportivii romani?

Da, m-am intors in Romania in vara lui 2011, plin de entuziasm si nerabdator sa fiu reintegrat in sistem, insa din pacate (sau din fericire?!) sistemul nu ma accepta. Nu am reusit sa gasesc un club sportiv unde sa fiu angajat ca antrenor, iar ofertele pe care le-am primit au fost ridicole: 800 lei lunar pentru o norma intreaga si 400 lei pentru o jumatate de norma. Evident, nu am acceptat o asemenea ofensa.

Sunt insa implicat in proiectul Boulder Wave Adidas, care isi propune sustinerea tinerilor sportivi talentati. Este doar o problema de timp pana cand un sportiv sau o sportiva o sa reuseasca sa uimeasca lumea cu performante bune, asa cum au facut-o atlete ca Maricica Puica, Doina Melinte, Gabi Szabo, Constantina Dita.

Credeti ca vom asista in viitorul apropiat la coborarea sub bariera de doua ore la maraton? Vor face acest lucru atletii africani?

Bariera celor doua ore in cursele masculine de maraton o sa cada. intrebarea este peste cat timp se va realiza asta. Nimeni nu poate spune cu exactitate, insa luind ca reper timpii reusiti in cursele de 5000 metri, 10.000 metri si semi-maraton e clar ca se poate alerga si sub 2 ore. Velocitatea (viteza) atinsa pe distantele mai scurte decat maratonul este un marker foarte important in determinarea potentialului timp al unui maratonist.

Daca vorbim despre africani in probele de anduranta, trebuie sa ne referim la est-africani, la cei din Etiopia, Kenya. S-a demonstrat deja ca acestia au avantaje genetice fata de europeni. in principiu, totul pleaca de la “mama natura”, adica de la ce “pasaport genetic” are fiecare la nastere. Conteaza apoi regimul de viata, societatea etc. Pe langa selectia naturala si concurenta mare din aceste tari africane, trebuie sa recunoastem de asemenea si munca foarte buna depusa de acesti atleti, munca fara de care nu exista succes, chiar daca esti nascut in Africa. Conteaza, nu in ultimul rand si metodica antrenamentului.

Pentru rasa caucaziana, lucrurile stau un pic diferit. Avand un comfort de viata mult mai ridicat, atletii sunt mai greu de motivat sa depuna volumul de efort necesar antrenamentelor de maraton.

Interviul complet poate fi citit pe Alerg.ro.