Alergatoarea britanica de ultra-maratoane, Elizabeth Hawker, a stabilit recent o performanta mondiala, reusind sa alerge din tabara de baza a Everestului (circa 5360m altitudine) pina in capitala Nepalului, Kathmandu, in mai putin de trei zile.

Hawker a parcurs distanta de 320 kilometri in doua zile, 23 de ore si 25 de minute, relateaza Running Magazine.

Britanica are 35 de ani si este o fosta campioana mondiala pe distanta de 100 de km. Ea a mai alergat si in 2007 traseul Everest-Kathmandu, propunindu-si prin acest proiect sa popularizeze alergarea in Nepal.

"Nepalul are un imens potential pentru trail running, dar acesta nu e deloc un sport popular aici. Cursa mea e o incercare de a spune oamenilor ca Nepalul e o destinatie extraordinara pentru alergare", a declarat ea intr-o conferinta de presa anterioara cursei.

In zona himalayana se organizeaza putine competitii de ultra-maraton, cea mai cunoscuta fiind SoluKhumbu Trail, o cursa de circa 217 km si peste 15 mii de metri diferenta de nivel. Aceasta competitie a fost alergata anul trecut de Cristian si Serban Chiurlea. Anul acesta s-a organizat prima editie a Everest Trail Race, pe o distanta de 160 km, in sase etape.

- Daca unii alergatori sunt dispusi sa infrunte frigul, zapada sau distantele lungi, altii isi asuma riscuri cu totul neobisnuite in timpul competitiilor. Astfel, participantii la semi-maratonul Masai Mara, din Kenya, au riscat ca in timpul alergarii sa se intilneasca cu animale salbatice.

Cursa s-a desfasurat in Zona Lemek, una dintre cele mai mari rezervatii salbatice din Africa. "Traseul e indiscutabil diferit fata de ceea ce intilnesti in mod obisnuit, asta pentru ca in orice moment poti vedea animale salbatice in apropiere sau chiar trecindu-ti prin fata", a spus Jemima Chelegat, cistigatoarea cursei feminine cu un timp... deloc rau: 1h:7min:07sec.

Citeste si comenteaza pe Alerg.ro.