​Autoritatea Nationala pentru Sport se pregateste de modificarea Legii Sportului, una dintre schimbari facand referire la renta viagera. Astfel, renta ar putea fi primita de sportivi doar dupa varsta de 30 de ani. In aceste conditii, mai multe gimnaste printre care Catalina Ponor si Sandra Izbasa s-ar putea retrage inainte de Jocurile Olimpice. "Am realizat ca exista toate sansele ca sa ramanem cu o singura gimnasta in echipa pentru Londra", a comentat Mariana Bitang pe marginea subiectului rentei viagere.

Cum stau lucrurile

In incercarea de a economisi bani, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret se pregateste de modificarea Legii Sportului. Renta viagera va fi un subiect atins de schimbari, sportivii urmand sa primeasca bani de la stat doar dupa ce implinesc varsta de 30 de ani. Modificarea vine cum nu se poate mai rau pentru sportul romanesc, mai multe gimnaste dorind sa se retraga din activitate inainte de Jocurile Olimpice, tocmai pentru a nu pierde renta.

In frunte cu Catalina Ponor si Sandra Izbasa, gimnastele sunt hotarate sa se retraga, echipa feminina fiind in pericol sa ramana fara sportive tocmai inainte de Jocurile Olimpice de la Londra.

Sportul romanesc ar primi o importanta lovitura, gimnastica (una dintre disciplinele cu medalii la JO) putand sa ramana fara cele mai importante nume.

"M-au sunat ca sa-mi spuna ca pleaca de la lot peste doua saptamani pentru ca nu vor sa rateze renta viagera in cazul in care se va impune limita de varsta. Initial, am crezut ca e o farsa nereusita, dar dupa ce m-am informat si am aflat de intentia Autoritatii Nationale pentru Sport, mi-am dat seama ca e ceva serios. Am realizat ca exista toate sansele ca eu si Belu sa ramanem la Izvorani doar cu Larisa Iordache, pe care sa o ducem la Olimpiada de la Londra", a precizat Mariana Bitang in legatura cu subiectul rentei viagere (conform gsp).

"Nu eram de acord ca in gimnastica sa se poata primi renta doar dupa 30 de ani. Eu am intrerupt primirea rentei ca sa vin la Izvorani sa fac antrenamente si mi se pare normal ca ea sa revina atunci cand renunt din nou. Nu stiu cand ma voi retrage, dar varsta de 30 de ani a prea mare pentru gimnastica. Daca nu se revine, ma retrag, e cea mai buna solutie" - Catalina Ponor (antena3).

  • In acest moment, Legea Sportului prevede ca sportivii care au cucerit de-a lungul carierei medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondial sau Europene pot cere renta viagera doar dupa retragerea din activitate.
  • Banii sunt acordati incepand cu ziua de 1 ianuarie a anului in curs.
  • Daca noua Lege a Sportului va fi votata, sportivii care ar putea aduce medalii la Jocurile Olimpice de la Londra vor primi renta viagera doar dupa ce vor implini 30 de ani.
  • Catalina Ponor este liderul de varsta de la echipa nationala (24 de ani), urmand Sandra Izbasa (21 de ani), Diana Chelaru (18 ani), Ana Porgras (17 ani), Amelia Racea (17 ani) si Raluca Haidu (16 ani).
  • Conform noii Legi ai Sportului, Catalina Ponor ar fi sportiva care ar trebui sa astepte cel mai putin pana la renta viagera - 6 ani. Conform gsp, Catalina primeste 5.000 de lei lunar
  • La ultima editie a Jocurilor Olimpice (Beijing 2008), Romania a cucerit opt medalii: 4 de aur, una de argint si trei de bronz. Gimnastica a adus o medalie de aur (Sandra Izbasa la sol) si una de bronz (in concursul pe echipe: Andreea Acatrinei, Gabriela Dragoi, Andreea Grigore, Sandra Izbasa, Steliana Nistor, Anamaria Tamarjan).