Exista niste stereotipuri clare despre elvetieni: ca fac ceasuri perfecte si ciocolata delicioasa. Dar elvetienii sunt buni si la maraton, unde detin titlul european - dar si alte performante notabile - datorita lui Viktor Röthlin. De fapt, Röthlin confirma stereotipurile: e serios, precis ca un orologiu, dar e si savuros precum o ciocolata amaruie.

Viktor RothlinFoto: Alerg.ro

Alerg.ro: Intai de toate, felicitari pentru titlul de campion european la maraton obtinut anul trecut la Barcelona. Este acesta cel mai bun rezultat din cariera? Si ce amintiri mai pastrati din acea zi?

Fara indoiala, nu o sa uit niciodata acea zi de 1 august 2010, cand am devenit campion european. A fost o zi perfecta si o cursa pe masura. Venea dupa un an 2009 extrem de dificil si, aflat fiind la linia de start a competitiei, habar nu aveam ce o sa se intample.

S-a dat startul, am început sa alerg si treptat-treptat mi-am dat seama ca organismul imi raspunde foarte bine la comenzi. Asa ca am facut o cursa foarte buna. Faptul ca am putut trece primul linia de sosire, cu steagul elvetian în maini, chiar de ziua nationala a tarii mele, este cel mai important moment din cariera mea sportiva. Nu as trece totusi cu vederea nici poate cel mai intens moment din cariera, din perspectiva efortului fizic depus, atunci cand m-am clasat pe locul 6 la Jocurile Olimpice de la Beijing, in 2008. Am fost cel mai bine clasat atlet non-african.

Alerg.ro: Cum arata o saptamana obisnuita de antrenament? Cati kilometri alergati, spre exemplu?

In general, intr-o saptamana am 13 sesiuni de antrenament, care presupun alergarea a circa 200 de kilometri. Iar asta include atat intervale, fartlek dar si alergari lungi. Pe de alta parte, lucrez de doua ori pe saptamana in sala de forta, pentru picioare. Si sa nu uit ca zilnic am un program riguros de recuperare. As mai putea vorbi despre periodizarea antrenamentelor, dar discutia ar deveni prea lunga. Oricum, cine este interesat poate sa imi verifice principiile programului de antrenament la adresa www.runningcoach.ch, unde ofer programe de pregatire pentru toate tipurile de alergatori.

Alerg.ro: Cum va pregatiti pentru o cursa de maraton, din punct de vedere mental?

Intai de toate, e obligatoriu sa fii bine pregatit fizic pentru un maraton, iar asta se poate face in diferite moduri. La urma, insa, mai ales daca vrei sa castigi o medalie sau sa obtii o performanta, e nevoie si de o buna pregatire mentala. Astfel, în ziua cursei sunt mereu convins ca voi face o cursa extrem de buna. Ca sunt 100 la suta pregatit. Nu incerc sa imi gasesc scuze, nu apelez la trucuri sau ritualuri. De fapt, cred ca daca ai superstitii acestea iti pot cauza probleme, mai ales daca nu le poti indeplini. Asa ca e mai bine fara.

Alerg.ro: Cum este insa in timpul cursei? Va ganditi la ceva anume?

Pai în timpul cursei e foarte simplu: faci un pas dupa altul, stangul, dreptul, stangul, dreptul, tot asa. (Rade). Serios acum... in timpul competitiilor sunt concentrat exclusiv pe alergarea mea, urmaresc pe ceilalti concurenti, am grija sa ma hidratez la fiecare 5 kilometri etc. E de ajuns, nu am timp pentru nimic altceva.

Continuarea interviului pe www.alerg.ro