Rusia, pe urmele Greciei: Investitiile pentru Olimpiada de iarna de la Soci si CM Fotbal din 2018, greu de amortizat
Amplele manifestari sportive, de afaceri si culturale desfasurate in Rusia in perioada 2000-2008 au contribuit la dezvoltarea tarilor si regiunilor, este concluzia Institutului rus pentru Inovatii, Infrastructura si Investii. Expertii se indoiesc insa ca banii investiti in Olimpiada de la Soci si campionatul de fotbal vor fi recuperati, scrie Vedomosti.
Potrivit autorilor studiului, cele mai benefice din punct de vedere economic, au fost, in perioada de referinta, campionatele de fotbal din Germania si Japonia, Olimpia de iarna din Italia, campionatele mondiale de hochei din Letonia si de rugby din Australia, Cupa Africii la fotbal (Egipt).
In acelasi interval de timp, in Rusia au avut loc 33 de actiuni internationale de amploare (18 sportive, restul de afaceri). 82% dintre acestea au avut un efect pozitiv asupra regiunilor, 18% - una ponderata. Cel mai important efect l-au avut salonul aviatic de la Jukovsk, campionatul mondial de hochei si summitul Organizatiei de colaborare de la Shanghai, din 2011.
Expertii insa nu cred ca Olimpiada de la Soci din 2014 si Campionatul Mondial de fotbal din 2018 vor avea acelasi efect. Jumatate din banii pentru Olimpiada (aproape 1.000 mld.ruble) provin din bugetul de stat, iar factura campionatului de fotbal a fost evaluata la 50 mld dolari.
Aceste actiuni vor lasa o mostenire bogata – cladiri, infrastructura, amenajari sportive etc., dar nu este sigur ca toate acestea vor genera proiecte de afaceri. „Inca nu se stie exact ce se va intampla cu orasul olimpic si cu stadioanele dupa Olimpiada”, sustin expertii.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU