Marți, 28 august, la Stadionul Ghencea s-a marcat sfârșitul unei epoci și începutul lucrărilor de reconstrucție la cea mai de succes arenă a fotbalului românesc. Fotbaliștii steliști și suporterii au trăit aici marile satisfacții ale echipei militare: campania triumfală, soldată cu câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986, dar și alte prezențe în fazele superioare ale cupelor europene.

In urma cu 33 de ani, pe 16 martie 1983, Universitatea Craiova producea prima mare performanta a fotbalului romanesc la nivel de club, calificandu-se in semifinalele Cupei UEFA, dupa ce o invingea pe FC Kaiserslautern, Mediafax.
Antrenorul echipei AS Roma, Luciano Spalletti, care a pregatit echipa din capitala Italiei si in perioada in care Cristian Chivu juca acolo, a povestit un episod care l-a avut in prim-plan pe fostul jucator al Universitatii Craiova, pentru Roma TV.
Povestea lui Nicolae Manea in Giulesti a inceput in 1967, cand la varsta de 13 ani a batut la portile stadionului din Grant. In acel sezon, Dan Coe, Lupescu, Neagu si Rica Raducanu castigau primul titlu din istoria clubului. A petrecut peste 25 de ani la Rapid ca jucator, antrenor si conducator si s-a stins in momentele in care si echipa abia mai palpaie.
Un spectator a strigat "Brazilia a murit!" si s-a prabusit in tribuna, fulgerat de un atac de inima. Trei suporteri s-au sinucis in plina strada. Ademir isi sfasia echipamentul in vazul celor 200 de mii de suporteri prezenti pe stadion. Pe raul Maracana puteau fi vazute, plutind intr-un lugubru convoi, mii de chitare distruse. Nu e povestea
meciului de aseara ci a Cupei Mondiale Brazilia 1950 cand Selecao a pierdut absolut neasteptat si dramatic titlul. Imaginile extraordinare de atunci si de acum rostesc aceeasi tristete nemarginita a unui popor pentru care fotbalul este religie.
In 1982 se petrecea una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului european fiindca Aston Villa din Birmingham devenea campioana Europei. La doar cateva luni dupa finala, un fan reusea sa fure trofeul dintr-un pub in care jucatorii petreceau, iar de aici povestea devine tot mai simpatica, spre final opt politisti britanici ajungand sa joace fotbal la 3 noaptea intr-o parcare pentru ca echipa castigatoare sa se pozeze cu trofeul.
Nationala de fotbal din Uruguay se poate lauda cu castigarea primului Campionat Mondial, in 1930, desfasurat chiar in patria lor. Cu 14 ani mai devreme insa, in 1916, Uruguay castiga si prima editie a Copei America, folosind primii fotbalisti de culoare din istoria competitiilor internationale: Isabelino Gradin si Juan Delgado.
A fost considerat cel mai mare portar austriac al tuturor timpurilor si unul dintre cei mai mari portari din lume, aparand buturile Wunderteam-ului austriac intre anii 1930-1935. A cunoscut gloria deplina pe plan national si mondial jucand in peste 2500 de partide oficiale. Viata avea sa fie insa foarte dura si trista cu cel supranumit "leul din Prater" pentru paradele si curajul sau. In timpul celui de-al doilea razboi mondial este internat in lagar. Batranul "leu" nu mai e nimanui de folos acum, iar publicul, care il purta cu ani in urma pe umeri, il umilea acum intr-un numar de circ.
O istorioara care a circulat dupa intoarcerea acasa a echipei Braziliei, campioana mondiala in Chile 1962. Bicampionii au avut de facut un mars triumfal prin zeci si zeci de orase si orasele, unde au fost sarbatoriti. Intr-una din zile au poposit intr-un asemenea orasel, care avea mai rasarite doua cafenele asezate fata-n fata, de o parte si de alta a strazii.
Fotbalistii fac parte din categoria oamenilor superstitiosi peste masura. Majoritatea intra pe teren cu dreptul inainte sau isi fac cruce. Unii dintre ei iau un smoc de iarba si il pun in tricou sau poarta medalioane aducatare de noroc. Recent, Benfica Lisabona a pierdut a opta finala de cupa europeana disputata dupa blestemul lui Bela Guttmann. In trecut insa au fost multe cazuri de "ghinion" sau perioade lungi de esecuri, iar cei in cauza au apelat la talismane, rugaciuni sau descantece.
Jens Martin Knudsen, fostul portar al reprezentativei Insulelor Feroe, era recunoscut pentru cipilica pe care o purta in timpul meciurilor. Knudsen a debutat in august 1988 intr-un meci amical impotriva Islandei, de altfel acesta a fost primul meci al Insulelor Feroe dupa afilierea la FIFA. Jens Knudsen si-a castigat faima dupa ce a avut cateva parade magnifice in meciul istoric castigat de Feroe in fata reprezentativei Austriei cu scorul de 1-0 in chiar primul meci oficial al feroezilor.
Campionatul de juniori al Braziliei. Ultima partida se disputa intre Jabacuara - Santos, iar Santos nu avea nevoie decat de un meci egal pentru a deveni campioana. Jabacuara conducea insa cu 2-1. Arbitrul acorda penalti pentru oaspeti. Dam cuvantul lui Jose, portarul formatiei gazda:
"M-am uitat cam chioras la baiatul care trebuia sa execute. Era un mulatru negricios, cam firav, cu dinti foarte lati de lup tanar. Antrenorul meu, Arnaldo, imi striga de pe tusa: - N-avea teama: Trage afara copilasul asta..."
Astazi le spunem simplu: plonjoane. La inceputul secolului XX li se spuneau "robinsonade" si faceau deliciile tribunelor, fotografii se grabeau sa le imortalizeze, iar portarii capatau supranume ca "pantera", "felina" sau "omul de cauciuc". Pana la el, portarii se multumeau sa respinga mingea cu mainile sau cu picioarele fara sa faca salturi aeriene. "Jack" Robinson este considerat primul portar care a introdus gama de salturi si plonjoane fiind recunoscut ca un pioner al "acestei arte" si al spectacolului dintre buturi.
In anul 1933, Ripensia Timisoara, prima echipa profesionista din tara, a fost invitata in cadrul unui turneu desfasurat in Franta, unde campioana Romaniei a intalnit formatii precum Montpellier, Olympique Marseille, Havre sau Stade Francais. Inaintea meciului cu Olympique Marseille, linistea vestiarului in care se echipau jucatorii romani a fost tulburata de un barbat care incerca cu toate fortele sa intre peste jucatori.
Ce insemna o cafea buna pentru romani inainte de '89?Pentru cei foarte tineri le spun doar ca noi am fi stat de trei ori mai mult la coada pentru "aceasta moneda forte" decat ar sta ei pentru ultima generatie de iphone. Chiar daca pentru Dodel si ceilalti elevi ai lui Piturca evenimentul va parea umilitor, a fost o vreme cand antrenorul nationalei, Mircea Lucescu, si jucatorii se gandeau ca din deplasarile din Occident sa se intorca cu toate punctele, dar si cu ceva cafea, tigari, video recordere etc. Intr-o astfel de deplasare incepe o noua aventura a portarului Rica Raducanu.
In perioada interbelica, rivalitatea dintre Venus si Rapid Bucuresti aducea la fiecare meci zeci de mii de spectatori. Daca alb-negrii si-au adjudecat nu mai putin de opt titluri de campioana, giulestenii s-au obisnuit cu castigarea Cupei Romaniei, de sapte ori intre 1935 si 1942.
Gazeta Sporturilor, iulie 1941: "Am promis o veste intristatoare. Pentru noi ca si pentru sportul romanesc. Lazar Sfera s-a retras din fotbal (...) Cu plecarea lui Lazar Sfera, tribunele, altadata framantate de entuziasm, raman fara copilul alintat al aplauzelor. El intra in galeria marilor jucatori ai fotbalului romanesc". In spatele acestui anunt statea o uriasa drama familiala si o poveste de iubire parinteasca care nu a cunoscut timp si distante.
De ce iubim atat de mult acest sport? De unde izvoraste atata patima nebanuita si nefireasca uneori la un public matur? Sunt intrebari la care cronicari, fotbalisti, medici, filosofi sau oameni de stiinta au incercat sa dea un raspuns. Capitanul echipei nationale la primul campionat mondial de fotbal, Uruguay 1930, Rudy Wetzer, ofera o descriere superba fenomenului numit fotbal.
A fost odata ca niciodata. Putem incepe si asa povestea caci astfel de gesturi sunt tot mai rare si vor deveni basme neintelese. Daca pentru Maradona si Luis Suarez a marca un gol cu mana e "voia lui Dumnezeu", pentru doi fotbalisti romani onoarea a contat mai mult decat orice... chiar si decat trofeele puse in joc. Cornel Dinu marcheaza cu mana in finala Cupei cu Steaua si aduce egalarea. Arbitrul acorda gol, stelistii sunt gata sa repuna mingea de la centru, dar stupoare... Dinu merge la arbitru si ii spune ca nu a fost gol valabil. Dinamo avea sa piarda Cupa. O alta poveste la fel de frumoasa vine din toamna anului 1939 cand Rapid si Venus se intalneau in unul dintre cele mai asteptate meciuri ale vremii. Atunci s-a decis in buna masura titlul.
Daca in prezent fiecare jucator isi doreste un contract avantajos financiar la un club din strainatate dupa unul-doua sezoane reusite in tara, a fost o vreme cand sa petreci multi, foarte multi ani la acelasi club insemna o dovada de atasament, dragoste si recunostiinta pentru club si oamenii din orasul tau care te-au purtat in triumf pe brate. Fostul international Ilie Oana, simbol al echipei Petrolul Ploiesti, ramane un nume aparte in fotbalul autohton din mai multe motive.