Novak Djokovic s-a calificat, in premiera, in finala turneului de la Wimbledon, jucatorul sarb impunandu-se, dupa o partida de patru seturi, in fata lui Jo-Wilfried Tsonga (7-6, 6-2, 6-7, 6-3). Succesul il duce pe "Nole" pe prima pozitie a clasamentului ATP, Djokovic detronandu-l pe Rafael Nadal.

Novak Djokovic, in extaz dupa victoria cu TsongaFoto: Reuters

Novak Djokovic - Jo-Wilfried Tsonga 7-6 (4), 6-2, 6-7(9), 6-3.

Semifinala dintre Nole si Jo-Wilfried a inceput cu un break al francezului. Dupa acest episod, fiecare si-a castigat serviciul pana la scorul de 5-4, moment in care Tsonga a fost neinspirat, iar Djokovic a restabilit egalitatea. In tie-break, numarul doi mondial a fost mai bun in special gratie unei deplasari superioare pe teren, Nole castigand tie-break-ul cu 7-4.

In setul doi, Tsonga a fost de nerecunoscut, jucatorul care l-a eliminat pe Federer fiind doar o umbra. Primul serviciu nu l-a ajutat deloc pe francez, iar Djokovic a castigat majoritatea schimburilor mai lungi. Sarbul nu a fost nevoit sa practice cel mai bun tenis al sau pentru a-l depasi categoric pe Jo-Wilfried. "Nole" s-a impus cu 6-2, dupa un set pe care l-a dominat in totalitate.

Al treilea set a parut dezechilibrat in prima sa parte, Djokovic reusind sa castige contra serviciului la 1-1. Nesperat, Tsonga a bifat break-ul la 4-4, iar in urmatoarele doua game-uri s-a castigat pe serviciul adversarului. Invingatorul avea sa fie decis dupa un tie-break de infarct: 11-9 pentru Tsonga, Jo-Wilfried avand meritul de a salva doua mingi de meci.

Setul al patrulea a fost la discretia lui Djokovic, jucatorul sarb dictand ritmul. "Nole" a reusit break-ul la scorul de 1-0, iar setul l-a castigat cu 6-3. Dupa o partida de patru seturi, Djokovic s-a calificat in finala turneului de la Wimbledon, o premiera pentru sportivul din Serbia.

Statistica partidei Djokovic vs Tsonga:

Asi: 5-12

Duble greseli: 1-5

Greseli nefortate: 13-29

Puncte castigate cu primul serviciu: 77%-68%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 68%-47%

Puncte castigatoare: 34-41.