Tenisul de camp este unul dintre sporturile cele mai banoase, jucatorii de top ajungand sa castige sume cu multe zerouri pe an. Pana la varful ierarhiei este insa cale lunga, costurile fiind imense - aproximativ 620 de mii lire sterline il costa pe un tenismen de top pregatirea unui singur an (intra aici nutritionistul, instructorul de fitness plus partenerul de antrenamente). La noi in tara, Victor Hanescu domina clasamentul castigurilor (peste trei milioane de dolari pana in acest moment), in timp ce la feminin Sorana Carstea si Monica Niculescu au trecut deja peste bariera de un milion de dolari.

Tenisul de camp ofera castiguri importanteFoto: Reuters

Tenisul de camp ofera multi bani pentru sportivii care ajung constant la turneele importante. Pana a ajunge insa la acest nivel, un jucator de top este obligat sa scoata din buzunar aproximativ 620.000 de lire sterline anual, conform unui studiu realizat de Association of Accounting Technicians.

Un sportiv care cucereste Wimbledon-ul (unul dintre cele mai ravnite turnee din circuitul competitional) poate ajunge la cheltuieli de aproximativ 2,5 milioane de lire sterline intr-un intreg sezon.

Doar echipa de experti in jurul unui jucator din varful ierarhiei ATP costa aproximativ 620.000 de lire sterline. Aici intra nutritionistul, instructorul de fitness plus alte persoane importante pentru rezultatele de pe terenul de joc.

La toate acestea se adauga echipa de marketing si promovare, fara de care jucatorul nu poate ajunge la castiguri importante. Sponsorii cu multi bani vor aparea doar daca te bucuri de o promovare pe masura.

De asemenea, sparring-partner-ul trebuie sa fie unul de valoare, capabil sa ridice nivelul antrenamentelor. Toate acestea costa insa destul de mult. In plus, de-a lungul unui sezon isi mai fac aparitia soferi temporari, cazari, mese speciale si evenimente caritabile.

Conform unor calcule, un sportiv de top din tenisul de camp isi amortizeaza cheltuielile doar dupa al treilea sezon de prezenta la varful ierarhiei mondiale.

La nivel national, fetele se descurca mai bine decat baietii, Romania avand patru reprezentante in primele 100 de pozitii WTA. La masculin, Victor Hanescu este singurul jucator prezent in top 100 ATP.

In ceea ce priveste castigurile, "Hane" domina clasamentul, Victor castigand peste trei milioane de dolari din tenis pana in acest moment (3,005,694). Doar in 2001, jucatorul roman a strans 230.305 dolari.

Sorana Carstea este lider la feminin (1,182 milioane de dolari), in timp ce Monica Niculescu se afla pe doi (1,052 milioane de dolari - are avantajul de a juca si la simplu si la dublu). Urmeaza apoi in ierarhie Alexandra Dulgheru (910,036) si Simona Halep (273,016 dolari).

Cum stau lucrurile la nivel mondial:

Rafael Nadal - castiguri in 2011 (2,656,239 dolari), castiguri din tenis (40,052,402 dolari)

Novak Djokovic - castiguri in 2011 (5,430,433 dolari), castiguri din tenis (25,693,390 dolari)

Roger Federer - castiguri in 2011 (1,436,951 dolari), castiguri din tenis (62,497,310 dolari).