Neinvins din noiembrie 2010 si cu sapte titluri castigate deja in acest sezon, Novak Djokovic primeste laude de la fostul lider mondial John McEnroe, al carui record de victorii consecutive intr-un debut de sezon il poate dobori daca ajunge in finala la Roland Garros.

Novak DjokovicFoto: Reuters

McEnroe detine recordul victoriilor consecutive la inceputul unui sezon cu 42 meciuri fara infrangere in 1984, insa este de parere ca cele 37 de victorii ale lui Djokovic sunt mai impresionante decat ale sale. Motivele ar fi ca in sirul victoriilor sale nu se afla si un titlu de Grand Slam (in 1984 Australian Open se juca la finalul anului), dar si ca in tenisul de acum competivitatea este mai mare: "Acum este o concurenta mai mare, sportul este mai profund iar sirul sau de victorii este mult mai impresionant decat al meu. Eu nu am castigat un Grand Slam cand am inregistrat acest record. De fapt, primul Grand Slam pe care l-am jucat atunci a fost Roland Garros, unde am si pierdut".

Dupa 42 de victorii consecutive la inceputul anului 1984, McEnroe a pierdut in finala de la Roland Garros, in fata lui Ivan Lendl, scor 6-3, 6-2, 4-6, 5-7, 5-7. Americanul il sfatuieste pe Djokovic sa fie atent cu Nadal la Open-ul francez, deoarece spaniolul va fi greu de invins: "E foarte greu sa-l invingi pe Nadal intr-o partida cu cinci seturi. De fapt, in 1984, am castigat doua meciuri in fata lui Lendl pe zgura si la Roland Garros am luat primele doua seturi, dar am pierdut. Djokovic trebuie sa fie atent deoarece Nadal lupta pana la final".

In cazul in care Novak Djokovic va ajunge in finala la Roland Garros, va deveni numarul unu mondial si va dobori recordul lui McEnroe: "Sunt foarte emotionat deoarece poate sa-mi doboare recordul chiar la Roland Garros. Recorduile sunt facute pentru a fi doborate. Cred ca am pierdut aproape toate recordurile pe care le aveam, dar stiu ca acest lucru este o evolutie in sportul nostru".

"Urmaresc progresul sau si e foarte interesant sa vad modul increzator in care joaca. A fost incredibil cum i-a dominat pe Federer si Nadal, e surprinzator sa vezi tot ceea ce a realizat. A inceput anul ca fiind numarul 3 mondial si e incredibil sa vezi ce a facut si cu cat de multa incredere joaca. Toti stiau ca este capabil deoarece a castigat titluri de Grand Slam si a aratat curaj anul trecut la US open cand a salvat doua mingi de meci in semifinala cu Federer. E surprinzator sa vezi ceea ce a reusit. Cred ca si el e putin surprins", a mentionat McEnroe.

Cu toate ca recunoaste forma extraordinara pe care o traverseaza Djokovic, care a castigat in acest an sapte titluri, inclusiv Australian Open si patru turnee de Masters (Indian Wells, Miami, Madrid, Roma), si i-a invins pe Nadal (de patru ori) si pe Federer (de trei ori), McEnroe nu il considera favorit pe sarb la Roland Garros: "Djokovic si-a castigat dreptul de a fi , dar e greu cand intalnesti un jucator care a castigat titlul de cinci ori, asa cum a facut-o Nadal, si care este incredibil de greu de batut. Recordul lui la Open-ul francez este fenomenal".