Britanicul Andy Murray traverseaza cea mai slaba perioada din cariera sa, sportivul de 23 de ani nereusind sa mai castige un meci de simplu in circuitul ATP de la finala pierduta la Australian Open, in fata lui Novak Djokovic. Ajutorul pentru Murray vine din partea unui fost lider mondial, Ivan Lendl oferindu-se sa il antreneze pe britanic.

Ivan Lendl sare in ajutorul lui MurrayFoto: Reuters

Andy Murray, care in prezent il are ca si consultant cu jumatate de norma pe Alex Corretja, nu reuseste sa-si revina dupa finala pierduta la Australian Open. Britanicul nu a mai castigat niciun meci de simplu din ianuarie. Aceasta nu este prima data cand Murray pierde mai multe meciuri la rand, insa este prima data cand pierde in fata unor jucatori mult mai slab cotati.

Dupa finala cu Djokovic, Murray a participat la Rotterdam, acolo unde a fost invins inca din primul tur, de cipriotul Marcos Baghdatis, in minim de seturi, scor 6-4, 6-1. In cadrul aceluiasi turneu, britanicul a participat si in competitia de dublu, alaturi de fratele sau Jamie, ajungand pana in semifinale.

Murray a declarat forfait la Dubai din cauza unei accidentari la incheietura, dar s-a recuperat la timp pentru primul turneu Masters al sezonului: Indian Wells. Al saselea favorit, britanicul a fost eliminat in turul al doilea (in primul a avut bye), de catre un american venit din calificari, Donald Young, scor 6-7(4), 3-6. A participat si la dublu, acolo unde a atins faza sferturilor de finala alaturi de fratele sau. La Miami a fost eliminat inca din primul sau meci la simplu, pierzand in doua seturi la americanul venit din calificari Alex Bogomolov Jr. La dublu a facut pereche cu Novak Djokovic, perechea scotiano-sarba fiind eliminata din primul tur.

Murray, finalist in trei turnee de Grand Slam (US Open in 2008 si la Australian Open in 2010 si 2011), a fost contactat, potrivit presei britanice, de fostul lider mondial Ivan Lendl, care s-a oferit sa-l antreneze, declarand ca Murray are potential pentru a castiga un titlu major.

Lendl, detinatorul a opt trofee de Grand Slam, a pierdut patru finale ale unor turnee majore pana sa-si treaca in cont primul trofeu de Grand Slam, in 1984, la Open-ul Francez. De asemenea, Lendl a atins cel putin o finala de Grand Slam in 11 sezoane consecutive.

Roger Federer, castigator a 16 titluri de Grand Slam, este de parere ca situatia lui Murray nu e grava si are incredere ca isi va reveni la timp: "Faptul ca Andy nu joaca bine in aceste turnee nu e o surpriza mare pentru mine. Si eu m-am chinuit cand aveam intre 19 si 23 de ani si nu cred ca e ingrijorator ca acest lucru i se intampla si lui din cand in cand. E important insa sa-si revina inainte de Roland Garros si Wimbledon. E un jucator prea bun pentru a continua in aceasta maniera si cred ca-si va reveni".