Rusoaica Anna Chakvetadze (24 ani) a decis sa se retraga din tenis pentru o perioada nedeterminata, din cauza problemelor de sanatate. Dupa ce a lesinat in timpul partidei cu daneza Caroline Wozniacki la turneul de la Dubai, tanara jucatoare a fost diagnosticata cu sincopa neurocardiogena, sindrom ce provoaca o pierdere temporara a constientei, scaderea tensiunii arteriale si incetinirea ritmul cardiac, informeaza Eurosport Rusia.

Anna Chakvetadze, in turneul de la DubaiFoto: Agerpres

In septembrie 2007, Chakvetadze urca pe locul al cincilea in ierarhia WTA, aceasta fiind cea mai buna clasare a sa din cariera. La 20 de ani, era in Top 10 si avea in fata un viitor promitator. La finalul sezonului s-a intors acasa, la Moscova. In preajma Craciunului, jucatoarea a trait insa un episod terifiant. In toiul noptii, casa in care se afla Anna impreuna cu familia sa, a fost atacata de sase indivizi inarmati ce au plecat cu bunuri in valoare de 140.000 de euro.

Cu incheietura accidentata dupa acest incident, Anna Chakvetadze s-a gandit serios la retragere, dar dorinta sa de a excela in tenis a facut-o sa-si schimbe parerea. Rusoaica nu a mai reusit insa sa revina la forma de dinainte de incidentul din Moscova.

In luna februarie a acestui an, in turul al doilea de la Dubai, rusoaica a lesinat in timpul unui meci cu daneza Caroline Wozniacki. Anna a vrut sa continue partida, insa nu putea nici macar sa stea pe picioare si a fost dusa direct la spital. Chakvetadze a fost supusa mai multor analize, iar informatiile oficiale puneau lesinul pe seama unui virus stomacal.

Chakvetadze a lipsit o perioada de pe teren, revenind in urma cu doua saptamani la Indian Wells. In prima runda a trecut de japoneza Misaki Doi (scor 7-6, 6-1), dar a fost nevoita sa abandoneze din cauza oboselii in turul al doilea in meciul cu rusoaica Maria Kirilenko (la scorul de 2-6, 3-1).

Chakvetadze a fost supusa unor noi analize, iar rezultatul a fost sincopa neurocardiogena (sau vasodepresoare), sindrom ce este declansat de cele mai multe ori de stres emotional, frica, oboseala extrema sau durere. Afland acest diagnostic, Anna Chakvetadze a decis sa se retraga din circuitul profesionist pentru o perioada nedeterminata.

Detinatoare a sapte titluri WTA, Anna a atins faza semifinalelor la US Open in 2007, aceasta fiind cea mai buna performanta a sa in turneele de Grand Slam. In acest moment se afla pe locul 48 in clasamentul WTA, in acest an nereusind sa treaca de turul al doilea al celor cinci turnee pe care le-a disputat (trei victorii si cinci infrangeri in acest sezon).​