Novak Djokovic a castigat, duminica, cel de-al doilea sau turneu de Grand Slam din cariera, dupa ce l-a invins in finala de la Australian Open pe britanicul Andy Murray, in trei seturi, scor 6-4, 6-2, 6-4. Sarbul a avut o misiunea mai usoara decat era de asteptat, adversarul sau britanic afisand un joc prea static, comitand foarte multe erori si parand deseori coplesit de miza meciului.

Foto:

A treia finala de Grand Slam nu a avut un final fericit nici de aceasta data pentru britanicul Andy Murray. Favoritul numarul cinci al turneului de la Australian Open, Murray a pierdut a doua finala consecuitva de la Melbourne, de aceasta data in fata sarbului Novak Djokovic.

Finala primului turneu de Grand Slam din acest sezon a inceput destul de echilibrat, fiecare castigandu-si primele patru game-uri pe propriul serviciu, cu toate ca Murray a avut de salvat o minge de break inca din game-ul al doilea al meciului. La 5-4, in favoarea sa, Djokovic reuseste in sfarsit sa profite de erorile adversarului sau si, dupa un schimb de 38 de lovituri isi creaza doua sanse de set. Sarbul o transforma pe prima si isi trece in cont primul set dupa aproape o ora de joc.

Murray nu poate reveni in joc, isi pierde concentrarea, face din ce in ce mai multe greseli, ceea ce ii permite lui Djokovic sa ii ia de doua ori serviciul (in game-urile doi si patru) si sa conduca in setul secund cu 5-0. Serviciul il ajuta pe Murray in al saselea game (5-1), ceeace pare ca ii da mai multa incredere. Britanicul face un break la 0 in game-ul sapte, insa isi pierde serviciul in urmatorul, Djokovic incheiand setul secund cu 6-2.

Setul al treilea incepe bine pentru Murray, care face break-ul, conducand pentru prima data in acest meci. Britanicul se precipita insa in urmatorul game si isi piede serviciul. Djokovic isi castiga si el game-ul si preia conducerea in acest set (2-1). Foarte agresiv, sarbul continua sa-i puna probleme pe serviciul lui Murray si, dupa sase mingi de break irosite in game-ul patru, Djokovic face break (3-1). Nole are sansa de a se desprinde la 4-1, insa Murray schimba bine ritmul si face rebreak-ul. Jocul britanicului continua insa sa sufere si isi pierde din nou serviciul in game-ul al optulea. Djokovic serveste pentru meci, isi castiga game-ul (6-3) si castiga titlul la Australian Open.

Novak Djokovic castiga astfel cel de-al doilea titlu de Grand Slam din cariera, dupa cel obtinut tot la Melbourne in 2008, cand l-a invins in finala pe francezul Jo-Wilfred Tsonga.

Andy Murray: "Vreau sa-l felicit in primul rand pe Novak, a meritat din plin victoria. Abia astept sa mai joc impotriva ta in viitor. Multumesc echipei mele, care m-a ajutat foarte mult. N-a fost sa fie acum, poate vom castiga editia urmatoare".

Novak Djokovic: "In primul rand vreau sa-l felicit pe Andy pentru ultimele doua saptamani. Sunt sigur ca in viitor, cu telentul pe care il ai, vei castiga un turneu de Grand Slam. Multumesc echipei mele, este cea mai buna din lume. Chiar daca tenisul pare un joc individual, conteaza foarte mult echipa. Multumesc tuturor de acasa, Serbia trece prin momente grele, dar noi incercam sa ne reprezentam cat mai bine tara".

Statistica meciului [5] Andy Murray - [3] Novak Djokovic:

Durata meciului: 157 minute

Asi: 6 - 6

Duble greseli: 4 - 0

Puncte castigate pe primul serviciu: 37/58 (64%) - 35-50 (70%)

Puncte pe serviciul al doilea: 16/55 (29%) - 15/25 (60%)

Greseli nefortate: 47 - 33

Puncte castigate pe retur: 25/75 (33%) - 60/113 (53%)

Mingi castigate la fileu: 7/18 (39%) - 9/14 (64%)

Mingi de break: 3/4 (75%) - 7/18 (39%)

Total puncte castigate: 78 - 106