Favorita fanilor australieni, Kim Clijsters a devenit noua regina de la Australian Open, dupa ce a invins-o in finala de sambata pe chinezoaica Na Li, cap de serie numarul 9. Aflata pentru a doua oara in finala turneului de la Melbourne, belgianca a revenit de la 0-1 la seturi si s-a impus cu 3-6, 6-3, 6-3, trecandu-si in palmares cel de-al patrulea titlu intr-un turneu de Grand Slam, dupa cele trei obtinute la US Open.

Clijsters castiga la Australian OpenFoto: Reuters

Favorita numarul trei de la Australian Open, Kim Clijsters a castigat la 0 primul game al finalei si, dupa cateva erori ale lui Na Li pe propriul serviciu, belgianca a facut break si s-a desprins la doua game-uri: 2-0. Cap de serie numarul 9, Na Li isi gaseste insa ritmul si intra foarte bine in joc: break si serviciu pentru chinezoaica, ce egaleaza la 2.

In game-ul al saptelea, la 3-3, Na Li isi creaza doua sanse de break si, pe fondul unor greseli ale belgiencei, ii ia serviciul adversarei. Clijsters are sansa unui rebreak in game-ul urmator, insa chinezoaica e stapana pe loviturile sale si isi tine serviciul (5-3). Clijsters isi pierde rabdarea su comite din ce in ce mai mult reseli, oferindu-i adversarei doua mingi de set. Na Li o rateaza pr prima, dar transforma a doua minge si se impune in primul set cu 6-3.

Na Li salveaza o minge de break in debutul setului secund, insa comite o dubla greseala si Clijsters face break-ul. Chinezoaica raspunde imediat, reusind rebreak-ul, pentru ca in game-ul al treilea sa-si piarda insa din nou serviciul. Clijsters salveaza trei mingi de break in urmatorul game, dar Na Li reuseste sa ii ia serviciul belgiencei din a patra incercare (2-2).

Dupa 4 break-uri consecutive in setul al doilea, fiecare jucatoare isi castiga urmatorul serviciu. La 3-3, Clijsters e mai concentrata, isi pune adversara in dificultate si reuseste break-ul (4-3). Belgianca isi tine serviciul si isi surprinde din nou adversara, castogand al patrulea game consecutiv si implicit setul secund (6-3).

Mult mai increzatoare, Clijsters incepe bine in decisiv, castigandu-si rapid serviciul si obtinand trei sanse de break in urmatorul game. Na Li le salveaza pe primele doua (a doua cu un as), dar rateaza un voleu si isi cedeaza serviciul. Urmeaza insa doua duble greseli ale lui Clijsters si Na Li face break-ul.

Chinezoaica isi pierde insa concentrarea pe propriul serviciu, comite doua duble greseli consecutive si ii ofera lui Clijsters rebreak-ul: 3-1. Kim isi castiga la 0 serviciul, dar Li reuseste sa ramana in joc, mentinandu-si serviciul. Lipsa de concentrare a chinezoaicei, care comite din ce in ce mai multe greseli nefortate si cedeaza in cele din urma in decisiv cu 3-6.

Kim Clijsters, finalista la Open-ul australian si in 2004 (atunci cand a fost invinsa de compatrioata Justine Henin) reuseste astfel sa castige al treilea sau turneu de Grand Slam castigat de la revenirea in tenis, punand insa capat visurilor chinezilor, care sperau in obtinerea primului titlu de Grand Slam.

Kim Clijsters: "Felicitari lui Na Li, a jucat foarte bine, e o jucatoare foarte buna si cred ca va avea mult succes in continuare. Sambata, inainte sa ajung aici mi-am ciobit un dinte si am fost la un stomatolog din Melbourne, care mi-a rezolvat problema foarte rapid. I-am promis ca ii multumesc daca voi castiga turneul. Vreau sa le multumesc tuturor celor care au facut posibil ca acest turneu sa se realizeze. Ii multumesc unchiului meu, antrenorului, preparatorului meu fizic, managerului, prietenilor si bineinteles sotului meu. Acum chiar cred ca puteti sa-mi spuneti pentru ca am castigat in sfarsit titlul aici".

Na Li: "O felicit in primul rand pe Kim. Le multumesc celor care m-au ajutat sa ajung aici, in special sotului meu. Am dorit foarte mult sa castig, am dat tot ceea ce aveam mai bun".