Zi istorica in sportul sarb. Aflata la prima sa finala de Cupa Davis, Serbia a reusit sa castige trofeul in fata propriiilor suporteri, invingand in finala pe detinatoare a noua titluri, Franta, scor 3-2. Condusi cu 2-1 dupa doua zile, sarbii au reusit o revenire de exceptie in ultima zi: Djokovic l-a invins in trei seturi pe Monfils (6-2, 6-2, 6-4), iar Troicki pe Llodra (6-2, 6-2, 6-3).

Foto:

Inlocuirea lui Janko Tipsarevic cu Viktor Troicki in ultimul meci al finalei s-a dovedit a fi inspirata pentru Serbia, numarul 30 ATP reusind meciul vietii in fata francezului Michael Llodra.

Troicki - Llodra 6-2, 6-2, 6-3

Francezul castiga primul game al meciului si isi creaza doua mingi de break in urmatorul. Troicki nu isi pierde calmul, isi salveaza game-ul cu un forehand castigator, pentru ca in game-ul urmator sa isi surprinda adversarul si sa reuseasca break-ul. Ajutat si de atmosfera extraordinara creata de fanii sarbi, Troicki prinde curaj si ii ia din nou serviciul francezului in game-ul 5 (4-1). La 5-1 in defavoarea sa, Llodra anuleaza doua mingi de set si castiga cel de-al doilea game al sau din acest meci (5-2). Troicki serveste pentru primul set si il castiga dupa ce Llodra trimite prea lung un backhand.

Llodra pune presiune pe adversar in debutul setului secund, iar strategia sa da roade, francezul reusind break-ul in game-ul secund (2-0). Raspunsul sarbului vine prompt, rebreak si egalare la 2. Un joc solid al lui Troicki, care ii ia din nou serviciul lui Llodra (3-2), isi castiga game-ul si se distantaza la 4-2. Sarbul e de neoprit: inca un break in game-ul sapte (5-2) si dupa ce isi castiga serviciul incheie setul al doilea la 6-2.

Troicki e pe val: break in debutul setului al treilea si sperantele Serbiei cresc. La 2-0 in favoarea sa, Llodra reuseste sa-si recapete increderea, reusind sa-si faca game-ul la 0 (2-1). La 3-1, Troicki isi creaza doua sanse de break si ii ia serviciul adversarului, dupa ce acesta comite o dubla greseala (4-1).

Llodra nu se lasa insa invins: face rebreak-ul, dupa care isi castiga la 0 game-ul (4-3). Troicki are insa un avantaj de un break, nu este intimidat si isi face serviciul (5-3). Sarbul e la un singur game de un titlu istoric si nu dezamageste: transforma a doua minge de meci avuta si aduce Serbiei primul titlu de Cupa Davis.

Serbia devine astfel a patra echipa ce pierde meciul de dublu al finalei, dar castiga trofeul Cupei Davis, dupa Australia in 1977, Rusia in 2002 si Spania in 2004.

Finala Cupei Davis: Serbia - Franta 3-2

Janko Tipsarevic - Gael Monfils 1-6, 6-7(4), 0-6

Novak Djokovic - Gilles Simon 6-3, 6-1, 7-5

Nenad Zimonjic/ Viktor Troicki - Arnaud Clement/ Michael Llodra 6-3, 7-6(3), 4-6, 5-7, 4-6

Novak Djokovic - Gael Monfils 6-2, 6-2, 6-4

Viktor Troicki - Michael Llodra 6-2, 6-2, 6-3