Cu toate ca domina autoritar clasamentul ATP, Rafael Nadal nu este primul atunci cand vine vorba de banii castigati din tenis, ibericul fiind depasit fara drept de apel de Roger Federer, marele sau rival, informeaza Sport.es. Conform unui studiu realizat de Forbes, elvetianul are mai mult lipici la sponsori, Fedex surclasandu-si adversarul (castiga cu 14 milioane de dolari mai mult pe sezon).

Federer, peste Nadal in 2010Foto: Reuters

Dupa cucerirea US Open-ului, Nadal a intrat in selectul grup al jucatorilor care s-au impus in toate turneele de Grand Slam. Cu toate acestea, ibericul este inca departe de Federer, atat la numarul total de turnee de Mare Slam cucerite <16-9 pentru elvetian>, cat si la castigurile realizate din sponsorizari.

Astfel, Federer se poate lauda cu aproximativ 25 de milioane de dolari pe sezon, suma provenita exclusiv din contractele de publicitate. Elvetianul este, printre altele, imaginea unor firme importante precum Nike, Credit Suisse, Gillette, Mercedes Benz si Rolex. Gratie succesului din tenis, Roger este cautat de firmele din toata lumea.

Castigurile lui Nadal sunt mai mici, liderul din clasamentul ATP oprindu-se la suma de aproximativ 11 milioane de dolari pe sezon. Spaniolul are intelegeri cu Nike, Kia Motors, Banesto si Maphre, dar cu toate acestea este doar la jumatatea castigurilor lui Federer.

Ambii sportivi au contract cu producatorul american de echipament sportiv Nike, avantaj avand Federer, cel care incaseaza 10 milioane de dolari anual, in timp ce Nadal primeste doar 7 milioane de dolari.

"Dupa ce s-a impus la US Open, pentru Nadal va veni o alta era din punct de vedere al contractelor de publicitate. Este acum un jucator complet, dar cu toate acestea nu cred ca va putea sa-l ajunga la castiguri pe Federer in urmatoarele sezoane", este de parere Kurt Badenhausen, jurnalist Forbes.

De-a lungul carierei, Nadal a castigat 34.895.832 milioane de dolari din tenis, in timp ce Federer a adunat 57.439.704 milioane de dolari.

Clasamentul ATP:

1. Rafael Nadal (SPA) 12.390 puncte

2. Novak Djokovic (SRB) 7.145

3. Roger Federer (ELV) 6.735

4. Andy Murray (SCO) 5.125

5. Robin Soderling (SEU) 4.825

6. Nikolay Davydenko (RUS) 3.945

7. Tomas Berdych (CEH) 3.715

8. Mikhail Youzhny (RUS) 3.345

9. Fernando Verdasco (SPA) 3.330

10. David Ferrer (SPA) 3.280.