S-a impus la Flushing Meadows si a intrat in galeria selecta a jucatorilor care au cucerit toate turneele de Grand Slam. Rafael Nadal Parera a impresionat in 2010 prin victoriile de rasunet de la Roland Garros, Wimbledon si US Open. "Am fost nevoit sa aleg intre fotbal si tenis la 12 ani. Pana la urma, timpul mi-a dat dreptate", a declarat Rafa.

Rafael Nadal Foto: rafaelnadal.com

Provine dintr-o familie de sportivi

Rafael Nadal Parera s-a nascut pe 3 iunie 1986, la Manacor, Mallorca, din parintii Sebastian Nadal si Ana Maria Parera. Are o sora mai mica numita Maria Isabel. Provine dintr-o familie de sportivi, Miguel Angel Nadal (unul dintre unchii sai) a fost capitanul Barcelonei, in timp ce cariera i-a fost influentata de un alt unchi - Toni Nadal, antrenor de tenis.

Suporter al Realului din Madrid

Tine cu Real Madrid si Real Mallorca, iar pana la varsta de 12 ani se descurca la fel de bine la tenis de camp si la fotbal. Alegerea a fost greu de facut, dar Toni l-a indrumat catre sportul alb. "Am ales tenisul, cu toate ca mi-a fost greu. Timpul mi-a dat insa dreptate", a declarat Nadal.

La varsta de 12 ani, Toni l-a sfatuit sa joace cu mana stanga, antrenorul considerand ca poate avea unele avantaje importante pe teren. De asemenea, unchiul-antrenor i-a spus sa se foloseasca de ambele maini pe backhand, lovitura dusa de Nadal pana la perfectiune. La 14 ani, Federatia Spaniola de Tenis l-a sfatuit sa se mute la Barcelona cu scoala pentru a-si imbunatati jocul si pentru a fi mai aproape de performanta.

"Refuz sa cred ca trebuie sa te duci in America pentru a deveni un atlet mai bun. Vei ramane in Spania si vei continua sa-ti imbunatatesti jocul si forma fizica. Daca esti bun, esti bun in orice colt de lume" - Toni Nadal.

La 15 ani si 10 luni, prima victorie ATP

In aprilie 2002, la doar 15 ani si 10 luni, numarul 762 in lume castiga primul sau meci din circuitul ATP, Nadal invingandu-l pe Ramon Delgado. In urma acestui succes, Rafa a devenit cel de-al noualea jucator din "era Open" care a castigat un meci cu toate ca nu avea inca 16 ani impliniti.

Cu un joc atletic si cu o acoperire foarte buna a terenului, Nadal ajunge in primii 50 de jucatori din clasamentul ATP la doar 17 ani. Era una dintre marile promisiuni ale tenisului mondial.

Prima intalnire cu Federer

Roger Federer si Rafael Nadal s-au intalnit pentru prima data in martie 2004, la Miami Masters. Daca elvetianul era deja numarul unu mondial (la varsta de 22 de ani), ibericul se afla pe 34 in clasamentul ATP (avea 17 ani). Disputa a fost castigata de suprinzatorul tanar Nadal. A fost primul semn al unei ascensiuni de senzatie.

Primul titlu de Grand Slam

Nadal a cucerit primul titlu de Mare Slem in 2005, atunci cand l-a invins pe Mariano Puerta in final de la Roland Garros (6-7(6), 6-3, 6-1, 7-5). Ibericul avea sa se impuna si peste un an, Rafa depasindu-l in ultimul act pe Federer (1-6, 6-1, 6-4, 7-6(4)).

Inevitabilul ascensiunii se produce pe 18 August 2008, atunci cand Nadal devine numarul 1 in clasamentul ATP dupa ce il invinge pe Federer in finala de la Wimbledon in cinci seturi (a fost 9-7 in decisiv, dupa o finala considerata printre cele mai frumoase din istoria tenisului).

Declinul 2009

Ajuns in fruntea ierarhiei, Nadal a simtit pe propria piele ca este mai greu sa ramai pe locul 1 decat sa ajungi acolo. Apar accidentarile, iar Rafa sufera din ce in ce mai mult de dureri la ambii genunchi (a fortat prea mult corpul). Jocul sau scade dramatic in agresivitate, iar dupa ce se impune la Australian Open (victorie cu Federer in finala), ibericul este de nerecunoscut.

Este eliminat de Robin Soderling in optimile de la Roland Garros (2009), iar la Wimbledon nu isi poate apara trofeul cucerit cu un an in urma din cauza unei accidentari. Incheie anul cu o evolutie dezastruoasa la Turneul Campionilor, acolo unde pierde toate meciurile.

Relansarea 2010

Cu moralul la pamant dupa un sir interminabil de infrangeri, Nadal mai sufera o lovitura puternica, parintii sai hotarand sa divorteze. Hotaraste sa ia lucrurile pas cu pas, iar Toni Nadal ii face programul pana la cel mai amanuntit detaliu.

Este eliminat in turul patru de la Australian Open (2010) de catre Andy Murray, iar specialistii spuneau ca nu mai poate reveni in fruntea tenisului mondial.

Lucrurile s-au schimbat insa odata cu venirea turneelor pe zgura, acolo unde Nadal isi incarca bateriile si moralul cu victorii la Monte-Carlo si Roma, ajungand la cota 17 turnee Masters Series castigate (a depasit recordul lui Andre Agassi - 16 titluri).

Vara lui 2010 a fost una de vis pentru Nadal, acesta triumfand la Roland Garros si Wimbledon. Incununarea unui sezon absolut superba avea sa vina la US Open, acolo unde Rafa obtine prima victorie din cariera si intra in circuitul select al sportivilor care au cucerit toate turneele de Mare Slam.

Vezi aici site-ul personal al sportivului.

Cu 9 titluri de Grand Slam in palmares, Rafael Nadal este inca departe de recordul absolut al lui Roger Federer -16 victorii, dar are avantajul varstei in fata elvetianului. "Consider ca are puterea sa devina cel mai bun jucator din istorie", sunt cuvintele lui Novak Djokovic, dupa finala de la US Open, la adresa lui Nadal.