Rafael Nadal poate obtine in acest sezon cel de-al cincilea sau trofeu la Roland Garros, dar victoria in finala Open-ului Francez ii poate oferi spaniolului ocazia de a redeveni liderul clasamentului mondial ATP.

Nadal si-a recuperat pozitia a doua in clasamentul mondial ATP, dupa un sezon excelent pe zgura. "Regele zgurii" a castigat la Monte Carlo (in fata spaniolului Fernando Verdasco, scor 6-0, 6-1), Roma (in fata spaniolului David Ferrer, scor 7-5 6-2) si Madrid (in fata elvetianului Roger Federer, scor 6-4, 7-6).

Prin succesul de duminica de la Madrid, spaniolul a devenit primul jucator ce castiga cele trei turnee Masters 1000 de pe zgura, in acelasi sezon. Nadal a obtinut, de asemenea, cel de-al 18-lea titlu Masters 1000, depasind recordul lui Andre Agassi la capitolul cele mai multe titluri Masters castigate in cariera.

In 23 mai va incepe cel de-al doilea turneu de Mare Slem al sezonului, Roland Garros. In competitia sa favorita, Nadal poate redeveni numarul unu mondial in tenisul masculin, daca se va impune in finala de la Paris, iar rivalul sau, Roger Federer nu trece de faza sferturilor de finala.