Rafael Nadal traverseaza o perioada mai putin fasta a carierei, acesta aflandu-se intr-o perioada de recuperare dupa o noua accidentare (ruptura musculara minora in partida cu Murray de la AO). Ibericul a ajuns pe locul patru in lume, iar vremurile de glorie sunt deja departe pentru Rafa. "Ar trebui sa incerce sa joace doar la turneele importante, sa lase goana dupa puncte", sunt de parere expertii din jurul sportului alb.

Nadal a ajuns pe locul patru in clasamentul ATP, iar situatia ibericului nu este deloc una buna. Rafa a pierdut in doar cateva luni ceea ce obtinuse dupa partide fantastice (ex. finalele de la Wimbledon si Australian Open cu Federer) - respectul si frica adversarilor.

"Cel mai important lucru pentru Nadal ar fi sa se concentreze doar pe turneele cu adevarat importante, ceva de genul Federer. Goana dupa puncte la toate competitiile aduce numai oboseala si un grad ridicat de risc pentru accidentari", a declarat Pat Cash, fost castigator la Wimbledon.

In alta ordine de idei, specialistii din jurul sportului alb considera ca Nadal ar trebui sa incerce sa se apropie de forma fizica aratata inainte de accidentari. Faptul ca a mai slabit este un lucru pozitiv pentru genunchii sai, dar din pacate i-a disparut rautatea din joc.

De asemenea, Rafa a pierdut mult la capitolul serviciu, ibericul servind acum destul de slab in comparatie cu sezoanele trecute. Atunci, in momentele mai putin bune, spaniolul era ajutat mult de serviciu.

"Are doar 23 de ani, poate reveni la cel mai inalt nivel. Trebuie doar sa aiba incredere in el. De asemenea, este nevoie sa invete din greseli, iar aceasta perioada mai putin fasta l-ar putea ajuta din punct de vedere psihic, il poate intari", a declarat fostul jucator Patrick Rafter.

Caderea lui Nadal este vazuta de cei implicati in tenis ca o inlesnire a dominatiei lui Roger Federer, elvetianul ramanand fara principalul sau rival.

Top 10 ATP:

1. Roger Federer (Elvetia) 11.350 puncte

2. Novak Djokovic (Serbia) 8.310p (+1 loc)

3. Andy Murray (Marea Britanie) 7.800p (+1 loc)

4. Rafael Nadal (Spania) 7.670p (-2 locuri)

5. Juan Martin del Potro (Argentina) 6.400p

6. Nikolay Davydenko (Rusia) 5.290p

7. Andy Roddick (SUA) 4.150p

8. Robin Soderling (Suedia) 3.375p

9. Jo-Wilfred Tsonga (Franta) 3.235p (+1 loc)

10. Marin Cilic (Croatia) 2.970p (+4 locuri).