Australian Open va fi primul turneu din 2010 la care va fi aplicata noua regula a Federatiei Internationale de Tenis: fara ingrijiri medicale pentru crampe musculare in timpul jocului. Aceasta noua regula a fost adoptata dupa ce mai multi jucatori au folosit aceasta scuza in momente cheie ale anumitor partide de tenis.

Regula, ce va fi valabila atat in circuitul ATP, cat si in cel WTA, spune ca un jucator care acuza crampe musculare nu va putea cere time-out medical in timpul unui meci, pauza ce dureaza trei minute, decat de doua ori pe parcursul unui meci. Aceasta pauza, insa, nu poate fi luata oricand, ci doar in momentul in care jucatorii isi schimba locurile pe teren sau la capatul unui set.

"Au fost foarte multe suspiciuni in ceea ce priveste time-out-ul medical cerut de jucatori pentru crampe musculare in momente cheie ale partidei. Pauzele medicale erau uneori folosite drept scuze", a declarat unul din doctorii de la Australian Open potrivit NYTimes.

Un jucator care se opreste din joc si pretinde ca are alte probleme medicale, dar arbitrul de scaun determina ca are crampe, va fi obilgat sa-si reia jocul. Daca jucatorul nu poate continua meciul, va trebui sa cedeze puncte pana la incheierea unui game sau set pentru a putea primi ingrijiri medicale.

Pana la 1 ianuarie, regulamentul ITF presupunea ca jucatorii puteau fi tratati imediat, indiferent de afectiune. Aceasta regula a fost instaurata in 1996, la un an dupa ce oficialii de la US Open au fost acuzati de "lipsa de omenie" si huiduiti de catre suporterii din tribune pentru ca nu au oferit ingrijiri medicale lui Shuzo Matsuoka, tenismen cazut pe teren din cauza unor severe crampe musculare. Dupa regulile de atunci, un jucator era descalificat daca primea ingrijiri medicale in timpul jocului. Matsouka a fost nevoit atunci sa declare forfait pentru a putea fi ingrijit de staff-ul medical.